Quantcast
Channel: DIT I FET
Viewing all 228 articles
Browse latest View live

Marmitako

$
0
0

"Cada vegada que et sentis extraviada, confusa, pensa en els arbres, recorda la seva manera de créixer. Recorda que un arbre de gran copa i poques arrels és derrocat per la primera ràfega de vent, en tant que un arbre amb moltes arrels i poca copa amb prou feines deixa circular la saba. Arrels i copa han de tenir la mateixa mida, has d'estar en les coses i sobre elles: només així podràs oferir ombra i objecció, només així en arribar l'estació apropiada podràs cobrir de flors i de fruits. i després, quan davant teu s'obrin molts camins i no sàpigues quin recórrer, no et fiquis en un qualsevol a l'atzar: seu i espera. Respira amb la confiada profunditat que vas respirar el dia que vas venir al món, sense permetre que res et distregui: espera i espera més encara. Queda't quieta, en silenci, i escolta al teu cor. I quan et parli, aixeca't i vés on ell et porti." (On el cor et porti. Susanna Tamaro)


Blog Dit i Fet

Crec que hauríem d'escoltar més el nostre cor, fer cas de les intuïcions que ens assalten encara que contradiguin els nostres pensaments ... de vegades cal deixar-se portar per la intuïció i no per la raó ... aquest llibre el vaig llegir fa anys, però la ressenya amb la qual començo la meva entrada d'avui l'he rellegit moltes vegades ...

Feia molt de temps que tenia ganes de preparar marmitako i si arribo a saber que és un plat tan deliciós segur que m'hagués animat abans. Aquest guisat de peix és tradicional del País Basc i originàriament es feia en una marmita de metall (d'aquí deriva el seu nom) a bord dels vaixells que pescaven tonyina al llarg del Cantàbric. A Eivissa també tenim molts plats de tradició marinera, com el guisat de roja o la burrida de ratjada, que són molt típics i que no hi ha que deixar que es perdin.


MARMITAKO

Ingredients:

-600 g de tonyina
-4 patates pelades i tallades a trossos com d'un mos
-1 ceba
-1 pebrot verd
-1 pebrot vermell
-2 pebrots de romesco
-1 tomàquet
-1 fulla de llorer
-1 got de vi blanc
-sal i oli
-aigua

Preparació:

Comencem coent les espines i la pell de la tonyina per fer un brou fluix i el reservem. Després, rehidratem els pebrots de romesco posant-los en un bol i tirant per sobre aigua bullint. En una cassola, sofregim totes les verdures tallades en brunoise. Quan veiem que estan ben fetes, afegim la carn de pebrot de romesco i les patates i deixem que es daurin durant uns cinc minuts.

Afegim el vi blanc remenant fins que s'evapori l'alcohol i afegim el llorer, sal, el brou fluix que fet amb la pell i les espines, prèviament colat, i aigua suficient, si cal, per cobrir-ho tot. Ho deixem coure a foc molt lent fins que les patates estiguin ben tendres, agitant la cassola de tant en tant, i quan puguem partir-les amb el dors de la cullera, apaguem el foc.

Afegim els trossos de tonyina ben nets (una mida de mos), tapem i deixem que es cuinin amb la calor romanent perquè el marmitako quedi ben sucós. Tapem la cassola i esperem cinc minuts abans de servir perquè la tonyina quedi al punt.




"Cada vez que te sientas extraviada, confusa, piensa en los árboles, recuerda su manera de crecer. Recuerda que un árbol de gran copa y pocas raíces es derribado por la primera ráfaga de viento, en tanto que un árbol con muchas raíces y poca copa a duras penas deja circular la savia. Raíces y copa han de tener la misma medida, has de estar en las cosas y sobre ellas: sólo así podrás ofrecer sombra y reparo, sólo así al llegar la estación apropiada podrás cubrirte de flores y de frutos. Y luego, cuando ante ti se abran muchos caminos y no sepas cuál recorrer, no te metas en uno cualquiera al azar: siéntate y aguarda. Respira con la confiada profundidad que respiraste el día que viniste al mundo, sin permitir que nada te distraiga: aguarda y aguarda más aun. Quédate quieta, en silencio, y escucha a tu corazón. Y cuando te hable, levántate y ve donde él te lleve" (Donde el corazón te lleve. Susanna Tamaro)

Creo que deberíamos escuchar más nuestro corazón, prestar atención a las corazonadas que nos asaltan aunque contradigan nuestros pensamientos...a veces es necesario dejarse llevar por la intuición y no por la razón...leí este libro hace años, pero la reseña con la que empiezo mi entrada de hoy la he releído muchas veces...

Hacía mucho tiempo que tenía ganas de preparar marmitako y si llego a saber que es un plato tan delicioso seguro que me hubiera animado antes. Este guiso de pescado es tradicional del País Vasco y originariamente se elaboraba en una marmita de metal (de ahí deriva su nombre) a bordo de los barcos que pescaban atún a lo largo del Cantábrico.  En Ibiza también tenemos muchos platos de tradición marinera, como el guiso de cabracho o la burrida de raya, que son muy típicos y que no hay que dejar que se pierdan.

MARMITAKO

Ingredientes:

-600 g de atún
-4 patatas peladas y cortadas en trozos como de un bocado
-1 cebolla
-1 pimiento verde
-1 pimiento rojo
-2 pimientos choriceros
-1 tomate
-1 hoja de laurel
-1 vaso de vino
-sal y aceite
-agua

Preparación:

Comenzamos cociendo las espinas y la piel del atún para hacer un caldo flojo y lo reservamos. Después, rehidratamos los pimientos choriceros poniéndolos en un bol y echándoles por encima agua hirviendo. En una cazuela, sofreímos todas las verduras cortadas en brunoise. Cuando veamos que están bien pochadas, añadimos la carne de pimiento choricero y las patatas y dejamos que se doren durante unos cinco minutos.

Añadimos el vino blanco removiendo hasta que evapore el alcohol y agregamos el laurel, sal, el caldo flojo que hicimos con la piel y las espinas, previamente colado, y agua suficiente, si es necesario, para cubrirlo todo. Lo dejamos cocer a fuego lento hasta que las patatas estén bien tiernas, agitando la cazuela de vez en cuando, y cuando podamos partirlas con el dorso de la cuchara, apagamos el fuego. 

Agregamos los trozos de atún bien limpios (de bocado), tapamos y dejamos que se cocinen con el calor remanente para que el marmitako quede bien jugoso. Tapamos la cacerola y esperamos cinco minutos antes de servir para que el atún quede en su punto.

Pastís de xocolata i crema de stracciatella

$
0
0

"I si és més complicat que tot això? ¿I si el contrari també és cert? Perquè si de vegades s'obté el mal de les bones accions, on diu que de les males accions només s'obté el mal? Pots equivocar-te de camí i que tot i així aquest et porti a on vols anar. O, viceversa, de vegades pots fer-ho tot malament i tot i així surt bé "(La cadernera. Donna Tartt)


Blog Dit i Fet

El futur és impredictible, crec que per aquesta idea em va agradar tant el llibre de Donna Tartt del que he extret el paràgraf de la meva entrada d'avui. La vida és totalment inesperada i que en qualsevol moment ens pot canviar en rodó. Som conseqüència dels nostres propis actes? Sens dubte també influeixen les decisions que anem prenent i els camins que escollim, però no podem pensar que ho tenim tot segur ...

Això em porta a pensar en els petits plaers que ens ofereix la vida. Entre els meus, sobretot ara que ha arribat el fred i la pluja, es troba gaudir d'un bon llibre i una infusió, enrotllada en una manta sobre el tou sofà de la sala. Un plaer només superable al de gaudir d'un deliciós tros de pastís de xocolata :)))

Fa uns mesos, amb la meva recepta deTorta Setteveli, vaig ser una de les dotze guanyadores del concurs de receptes  The Xocolate Challenge organitzat per Xocolates Valor. Que la meva recepta fos triada com una de les 12 millors receptes de xocolata de l'any, em va produir una alegria enorme, i no negaré que també em va fer una gran il·lusió rebre el premi: xocolata per a un any sencer!!! Després de repartir-ne entre família i amics encara me n'ha quedat una quantitat prou gran com per decidir-me a provar (sense presses) les onze restants receptes guanyadores, i avui li ha tocat el torn a la proposta de l'Ingrid.

Pastís de xocolata i crema de stracciatella

Ingredients per als bescuits:

-20 g de cacau pur en pols
-6 ous
-125 g de sucre
-100 g de farina
-1 pessic de sal

Ingredients per a la crema de stracciatella:

-200 ml de nata líquida per muntar (35% MG)
-200 g de formatge mascarpone
-100 g de llavors de xocolata

Ingredients per al ganache de xocolata:

-200 g de xocolata negra
-200 ml de nata líquida per muntar(35% MG)

Preparació dels bescuits:

Comencem escalfant el forn a 180ºC. Separem els rovells de les clares d'ou. Muntem les clares a punt de neu amb la mica de sal i reservem. A part, batem els rovells d'ou amb el sucre a velocitat mitjana-alta, fins que blanquegin i hagin doblat el seu volum, aproximadament uns 3-4 minuts.

Tamisem la farina i el cacau conjuntament, els incorporem a la barreja de rovells i sucre i barregem suaument i a poc a poc amb una llengua, fins que ens quedi tot ben integrat. Finalment afegim les clares d'ou a punt de neu i seguim integrant amb suaus moviments.

Greixem 3 motlles de 15 cm de diàmetre i repartim la massa resultant entre ells. Posem al forn uns 10 minuts i deixem refredar completament sobre una reixeta.

Preparació de la crema de stracciatella:

Batem a velocitat alta, la crema de mascarpone i la nata líquida fins que obtinguem un chantilly ben ferma. Afegim les llavors de xocolata i remenem amb una espàtula perquè es barregin bé.

Preparació del ganache de xocolata:

Trossegem la xocolata en un bol. Portem la nata a ebullició i quan comenci a bullir la bolquem sobre la xocolata. Deixem un minut i llavors remenem fins a obtenir una crema suau i sense grumolls. La deixem refredar i després la posem a la nevera perquè reposi mitja hora.

Muntatge del pastís:

Col·loquem una base de pastís de xocolata sobre una safata de servir. Repartim sobre ella la meitat de la crema de stracciatella. Col·loquem la següent base de pastís i procedim de la mateixa manera amb la resta de crema. Cobrim amb l'última base de pastís i deixem refredar a la nevera unes 2 hores.

Passats els temps marcats traiem de la nevera el pastís i el ganache de xocolata i amb l'ajuda d'una llengua metàl·lica, cobrim el pastís completament amb el ganache. Reservem a la nevera fins el moment de servir.



"¿Y si es más complicado que todo eso? ¿Y si lo contrario también es cierto? Porque si a veces se obtiene el mal de las buenas acciones, ¿dónde dice que de las malas acciones sólo se obtiene el mal? Puedes equivocarte de camino y que aún así este te lleve a donde quieres ir. O, viceversa, a veces puedes hacerlo todo mal y aún así sale bien" (El jilguero. Donna Tartt)

El futuro es impredecible, creo que por esta idea me gustó tanto el libro de Donna Tartt del que he extraído el párrafo de mi entrada de hoy. La vida es totalmente inesperada y que en cualquier momento nos puede cambiar en redondo ¿Somos consecuencia de nuestros propios actos? Sin duda también influyen las decisiones que vamos tomando y los caminos que escogemos, pero no podemos pensar que lo tenemos todo seguro...

Eso me lleva pensar en los pequeños placeres que nos ofrece la vida. Entre los míos, sobre todo ahora que ha llegado el frío y la lluvia, se encuentra disfrutar de un buen libro y una infusión, enrollada en una manta sobre el mullido sofá de la sala. Un placer solo superable al de disfrutar de un delicioso trozo de tarta de chocolate :)))

Hace unos meses, con mi receta de Torta Setteveli , fuí una de las doce ganadoras del concurso de recetas The Chocolate Ghallenge organizado por Chocolates Valor. Que mi receta fuera elegida como una de las 12 mejores recetas del año, me produjo un subidón enorme, y no negaré que también me hizo una gran ilusión recibir el premio: ¡chocolate para un año entero! Después de repartir entre familia y amigos aún me ha quedado una cantidad lo suficientemente grande como para decidirme a probar (sin prisas) las once restantes recetas ganadoras, y hoy le ha tocado el turno a la propuesta de Ingrid.

Tarta de chocolate y crema de stracciatella

Ingredientes para los bizcochos:

-20 g de cacao puro en polvo
-6 huevos
-125 g de azúcar
-100 g de harina
-1 pizca de sal

Ingredientes para la crema de stracciatella:

-200 ml de nata líquida para montar
-200 g de queso mascarpone
-100 g de pepitas de chocolate

Ingredientes para el ganache de chocolate:

-200 g de chocolate negro
-200 ml de nata líquida para montar

Preparación de los bizcochos:

Empezamos precalentando el horno a 180ºC. Separamos las yemas de las claras de huevo. Montamos las claras a punto de nieve con la pizca de sal y reservamos.  Aparte, batimos las yemas de huevo junto al azúcar a velocidad media-alta, hasta que blanqueen y hayan doblado su volumen, aproximadamente unos 3-4 minutos.

Tamizamos la harina y el cacao conjuntamente, lo incorporamos a la mezcla de yemas y azúcar y mezclamos suavemente y poco a poco con una espátula, hasta que nos quede bien integrado. Por último añadimos las claras de huevo a punto de nieve y seguimos integrando con movimiento envolventes.

Engrasamos 3 moldes de 15 cm de diámetro y repartimos la masa resultante entre ellos. Horneamos unos 10 minutos y dejamos enfriar completamente sobre una rejilla.

Preparación de la crema de stracciatella:

Batimos a velocidad alta, la crema de mascarpone y la nata líquida hasta que obtengamos un chantilly bien firme. Agregamos las pepitas de chocolate y removemos con una espátula para que se mezclen bien.

Preparación del ganache de chocolate:

Troceamos el chocolate en un bol. Llevamos la nata a ebullición y cuando empiece a hervir la volcamos sobre el chocolate. Dejamos un minuto y entonces removemos hasta obtener una crema suave y sin grumos. La dejamos enfriar y después la metemos en la nevera para que repose media hora.

Montaje de la tarta:

Colocamos una base de tarta de chocolate sobre una bandeja de servir. Repartimos sobre ella la mitad de la crema de stracciatella. Colocamos la siguiente base de tarta y procedemos de igual manera con el resto de crema. Cubrimos con la última base de tarta y dejamos enfriar en la nevera unas 2 horas.

Pasados los tiempos marcados, sacamos del frigorífico la tarta y el ganache de chocolate y con la ayuda de una espátula metálica, cubrimos la tarta completamente con el ganache, tanto por arriba como por los lados. Guardar en la nevera hasta el momento de servir.

Fin de semana madrileño con Recetags entre amigos

$
0
0


El fin de semana pasado estuve en Madrid con ocasión del I Encuentro organizado por Recetags. En él me reencontré con blogueros que ya conocía en persona de otras quedadas o eventos, y también pude poner cara a otros que solo conocía virtualmente. En ambos casos fue un placer pasar un día tan divertido con ellos y aprendiendo de maestros como Elena Aymerich y Gonzalo D´Ambrosio, chefs super conocidos en nuestro panorama gastronómico.

El encuentro se celebró en la Escuela Sueños de Cocina, bajo la dirección del chef Nacho Garbayo, un espacio precioso y cómodo en el que todos nos sentimos como en nuestras cocinas. Gracias al patrocinio de Gamba natural dispusimos de una materia prima de excepción para elaborar nuestros platosBodegas Yllera fue la encargada de regar con sus vinos el menú que entre todos preparamos y que después degustamos.


Trabajamos divididos en cuatro grupos, y cada uno preparó un plato distinto. El mío estaba capitaneado por el chef Gonzalo D´Ambrosio (¡¡¡que suerte tuve!!!) y mis compañeras fueron Elena Machín y Lourdes Santos. Nos tocó elaborar un tartar de langostino natural y aguacate con gazpacho de mango. Fue estupendo dejarse llevar por la creatividad de nuestro capitán, que nos enseñó un montón de trucos y nos amenizó en todo momento con su contagioso buen humor ¡Gonzalo, desde el sábado tienes una fan más!

Los demás equipos estaban formados por Aurelie Lingagne e Isabel Pérez, que bajo las órdenes de LuisCentenera prepararon unos langostinos a la llama sobre portobellos y jugo de pimiento asado; Liliana Fuchs y Francisco J. Redondo, que capitaneados por Elena Aymerich se lucieron con unas deliciosas galletas de langostinos naturales sobre crema de aguacate; y Montes Ortiz e Itzi Campos que seguían las directrices de Iñaki Mayoral para elaborar una ensalada griega en tomate confitado y caramelizado.  Además, el equipo de Nacho Garbayo preparó también unas tortifritas de maíz rellenas de costilla marinada y asada. Como puede verse en las fotos, sufrimos muchísimo para preparar los platos que nos habían tocado y estuvimos muy serios y callados durante todo el taller...


Después compartimos todo lo que cocinamos, comentando las recetas y cómo las habiamos preparado, lo cierto es que fue un momento de camadería muy agradable. Sin planearlo, el punto final dulce lo puse yo, que traje un flaó desde Ibiza, uno de los postres típicos más representativos de la isla, que nos dejó con un buen sabor de boca. A la cena de la noche se unió también mi querida Silvia Icart.

Solo me queda agradecer a Jorge Ruiz de Recetags el estupendo encuentro que organizó, ser un buen anfitrión no siempre es tarea fácil...¡¡espero que no tardes mucho en organizar el siguiente!!


Croquetes de bacallà

$
0
0

"Hauria volgut tocar-la, va pensar. Va intentar recordar les vegades que ho havia fet. De veritat, una carícia real. En aquests moment només recordava una vegada "(La senda fosca. Asa Larsson)

Blog Dit i Fet


Aquesta recepta és de la meva mare, que fa les millors croquetes de bacallà del "món mundial", com diria el  meu fill. Curiosament, no tinc cap record d'ella fent-les de pollastre, crec que perquè aquestes són les favorites del meu pare i són les que ella sempre ens ha fet. Li dono la raó, a mi m'agraden tant que puc menjar-me les que vulgui, sense exagerar ... sóc un pou sense fons!

Confesso que a mi fer croquetes em fa una mandra infinita, de fet llevat de les croquetes de formatge i ara aquestes de bacallà, que són les meves preferides, no en trobareu altres al blog ... i és que els fregits no són lo meu. Per això, mamà, crec que és millor que segueixis fent-les tu, et surten infinitament millor :)))

Va ser la Ly qui ens va proposar a les Cooking Challenge preparar croquetes per al desafiament d'aquest mes, i de seguida vaig pensar en aquesta recepta de la meva mare. En realitat no sé com no l'havia pujat encara al blog, serà perquè em semblava una recepta massa senzilla. Doncs no! Les receptes de tota la vida, les de les nostres mares i àvies, són en realitat les millors, no trobeu?

Croquetes de bacallà

Ingredients per a 6 persones:

-800 g de bacallà dessalat i esqueixat
-2 cabeces d'alls
-1 manat gran de julivert net i picat
-oli d´oliva per fregir
- 5 o 6 cullerades de farina
-750 g de llet.

Preparació:

Comencem pelant els alls i picánt-los. Posarem oli suficient a escalfar en una paella gran i hi afegirem els alls perquè es fregeixin. Hem d'anar amb compte que no es cremin, perquè no amarguin el resultat final.
Afegim el julivert i el deixem fer lleugerament. Afegim el bacallà i ho remenem tot mentre cou a foc mitjà. Si fa falta, millor baixar la seva intensitat perquè no s'enganxi el bacallà a la paella.
Quan el bacallà estigui fet, anem afegint cullerades de farina i remenant, compteu al voltant d'unes 5 o 6, ha de quedar una massa compacta. Finalment, afegim la llet i remenem fins que la massa de croquetes se la begui completament.
Deixem refredar bé la massa. En aquest punt pot congelar-se, o guardar-se a la nevera d'un dia per l'altre. Després, anem fent les croquetes, les passem per farina, les fregim amb abundant oli calent i les col·loquem sobre paper de cuina perquè absorbeixi l'oli sobrant.


I les croquetes de la resta de Cooking Challenge?
-Elvira
-Lourdes
-Ly
-Rosa


"Hubiera querido tocarla, pensó. Intentó recordar las veces que lo había hecho. De verdad, una caricia real. En estos momento sólo recordaba una vez" (La senda oscura. Asa Larsson)


Esta receta es de mi madre, que hace las mejores croquetas de bacalao del "mundo mundial", como diría mi hijo. Curiosamente, no tengo ningún recuerdo de ella haciéndolas de pollo,  creo que porque estas son las favoritas de mi padre y son las que siempre nos ha hecho. Le doy la razón, a mí me gustan tanto que puedo comerme las que quiera, sin exagerar...¡soy un pozo sin fondo!

Confieso que a mí hacer croquetas me da una pereza infinita, de hecho salvo las croquetas de queso y estas de bacalao, que son mis preferidas, no encontraréis otras en el blog...y es que los fritos no son lo mío. Por eso, mamá, creo que es mejor que sigas haciéndolas tú, a tí te salen infinitamente mejor :)))

Fue Ly la que nos propuso a las Cooking Challenge preparar croquetas para el desafío de este mes, y enseguida pensé en esta receta de mi madre. En realidad no sé cómo no la había subido todavía al blog, será porque me parecía demasiado sencilla ¡Pues no! Las recetas de toda la vida, las de nuestras madres y abuelas, son en realidad las mejores ¿o no? 


Croquetas de bacalao

Ingredientes para 6 personas

-800 g de bacalao desalado y desmigado
-2 cabezas de ajos
-1 manojo grande de perejil limpio y picado
-aceite
- 5 o 6 cucharadas de harina
-750 g de leche.

Preparación

Empezamos pelando los ajos y picándolos. Pondremos aceite suficiente a calentar en una sartén grande y añadiremos los ajos para que se frían. Tenemos que ir con cuidado de que no se quemen, para que no amarguen el resultado final.
Añadimos el perejil y lo dejamos hacer ligeramente. Agregamos el bacalao y lo removemos todo mientras cuece a fuego medio. Si nos parece que es necesario, mejor bajar su intensidad para que no pegue el bacalao a la sartén.
Cuando el bacalao esté hecho, vamos añadiendo cucharadas de harina y removiendo, contad alrededor de unas 5 o 6, tiene que quedar una masa compacta. Por último, agregamos la leche y removemos hasta que la masa de croquetas se la beba completamente.
Dejamos enfriar bien la masa. En este punto puede congelarse, o guardarse en la nevera de un día para otro. Después, vamos haciendo las croquetas, las pasamos por harina, las freímos con abundante aceite caliente y las colocamos sobre papel de cocina para que absorba el aceite sobrante.

Mantecado imperial d´Avilés

$
0
0

"Aquells anys jo ho tenia tot. I és molt més del que tenen alguns. Alguns no ho tenen mai "(La senda fosca. Asa Larsson)

Blog Dit i Fet

Vaig visitar Astúries amb els meus pares i les meves germanes quan tenia divuit anys. Cal viure en una illa per saber què significa emprendre un viatge en cotxe des d´aquí, ja que primer cal arribar a la península en vaixell i després travessar-la amb el cotxe fins a arribar a la destinació. Sabeu quina distància hi ha entre Eivissa i Astúries? Jo no en tinc ni idea, però són molts quilòmetres els que les separen, així que aquest viatge fou una mena de petita aventura. El recordo amb molt d'afecte, ens ho vam passar molt bé els cinc (ara sembla mentida pensar que érem tan pocs, entre marits i fills ens hem multiplicat per tres), vam menjar estupendament i vam veure preciosos paisatges, pobles i ciutats. Crec que és un viatge per repetir, segur que als meus fills els agradaria molt i de pas podria aprofitar per visitar a la meva amiga Esther, de qui he pres aquesta deliciosa recepta.

Per ella sé que la història d'aquest mantecado es remunta al segle XVII, quan coques fetes amb farina de blat, mantega de vaca, ous i sucre formaven part de l'equipatge dels emigrants asturians disposats a fer les Amèriques. Amb el pas dels anys aquesta coca va evolucionar cap a aquest mantecado imperial, i actualment és costum que els padrins el regalin als seus fillols per Pasqua. Tradicionalment s'enforna en un motlle en forma de creu, però ja en gairebé totes les pastisseries i fora de les dates de Pasqua, es fa en un motlle allargat de plum cake. Així és com l´he fet jo.

Si vos agraden es bescuits aquí podeu vora tots els que he fet.

Mantecado imperial d'Avilés

Ingredients:

-4 ous pesats amb la seva closca a temperatura ambient
-la mateixa quantitat de mantega de molt alta qualitat o mantega de vaca casolana
-la mateixa quantitat de sucre
-la mateixa quantitat de farina
-200 g de sucre glacé per al setinat

Preparació:

És molt important que els ous estiguin a temperatura ambient, perquè al batre´ls amb la mantega aquesta no es talli. Comencem fonent en un pot la mantega i la coem durant deu minuts a foc suau, la colem en un bol i la deixem refredar fins que estigui a temperatura ambient. Greixem amb mantega un motlle allargat i escalfem el forn a 180º amb calor amunt i avall.
Amb la batedora de varetes, batem els ous amb el sucre fins que tripliquin el seu volum i blanquegin. Afegim la mantega a temperatura ambient i batem bé fins que quedi tot integrat.
Hi tirem la farina tamisada i remenem amb una cullera de fusta a poc a poc fins que no quedin grumolls. Aboquem la barreja al motlle i posem al forn de cinquanta minuts a una hora o fins que punxant amb un pal. Deixar refredar.
Per fer la glaça, tirem sucre glacé en un bol, anem afegint aigua i remenant amb una espàtula de silicona fins que veiem que té textura de crema lleugera. La fiquem 1 minuts al microones fins que es posi transparent, i aboquem per sobre del mantecado quan aquest s'hagi refredat del tot. Deixem assecar.



“Aquellos años yo lo tenía todo. Y es mucho más de lo que tienen algunos. Algunos no lo tienen nunca” (La senda oscura. Asa Larsson)


Visité Asturias con mis padres y mis hermanas cuando tenía dieciocho años. Hay que vivir en una isla para saber qué significa emprender un viaje en coche desde aquí, pues primero hay que llegar a la península en barco y después atravesarla con el coche hasta llegar al destino ¿Sabéis qué distancia hay de Ibiza a Asturias? yo no tengo ni idea, pero son muchos kilómetros los que las separan, algo así como emprender una pequeña aventura. Recuerdo ese viaje con mucho cariño, nos lo pasamos muy bien los cinco (ahora parece mentira que fuéramos tan pocos, pues entre maridos e hijos nos hemos multiplicado por tres), comimos estupendamente y vimos preciosos paisajes, pueblos y ciudades. Creo que es un viaje para repetir, seguro que a mis hijos les gustaría mucho y de paso podría aprovechar para visitar a mi amiga Esther, de quien he tomado esta deliciosa receta.

Por ella sé que la historia de este mantecado se remonta al siglo XVII, cuando bollos hechos con harina de trigo, manteca de vaca, huevos y azúcar formaban parte del equipaje de los emigrantes asturianos dispuestos a hacer las Américas. Con el paso de los años ese bollo evolucionó hacia este mantecado imperial, y actualmente es costumbre que los padrinos se lo regalen a sus hijos en Pascua. Tradicionalmente se hornea en un molde en forma de cruz, pero ya en casi todas las pastelerías y fuera de las fechas de pascua, se hace en un molde alargado de plum cake. Así es como lo he hecho yo.

Si os gustan los bizcochos aquí podéis ver todos los que he hecho.


Mantecado imperial de Avilés

Ingredientes:

-4 huevos pesados con su cáscara a temperatura ambiente
-la misma cantidad de mantequilla de muy alta calidad o manteca de vaca casera
-la misma cantidad de azúcar
-la misma cantidad de harina
-200 g de azúcar glas para el glaseado

Preparación:

Es muy importante que los huevos estén a temperatura ambiente, para que al batirlos con la mantequilla esta no se corte. Comenzamos derritiendo en un cazo la manteca y la cocemos durante diez minutos a fuego suave, la colamos en un bol y la dejamos enfriar hasta que esté a temperatura ambiente. Engrasamos con mantequilla un molde alargado y precalentamos el horno a 180º con calor arriba y abajo.
Con la batidora de varillas, batimos los huevos con el azúcar hasta que tripliquen su volumen y blanqueen. Añadimos la mantequilla a temperatura ambiente y batimos bien hasta que quede todo integrado.
Echamos la harina tamizada y removemos con una cuchara de madera despacio hasta que no queden grumos. Vertemos la mezcla en el molde y horneamos de cincuenta minutos a una hora o hasta que pinchando con un pal. Dejar enfriar.
Para hacer la glasa, echamos azúcar glas en un bol, vamos añadiendo agua y removiendo con una espátula de silicona hasta que veamos que tiene textura de crema ligera. La metemos un minutos en el microondas hasta que se ponga transparente, y vertemos por encima del mantecado cuando este haya enfriado totalmente. Dejamos secar.

Espaguetis negres amb alls, cloïsses, gules i gambes

$
0
0

"La frontera entre a els records i la imaginació no és clara ... El present altera constantment els nostres records, la memòria no és estable sinó mutable" (Elegia per un americà. Siri Hustvedt)


Blog Dit i Fet

Digueu-me rara si voleu, però una setmana com aquesta amb tanta festa em cansa fora mida ... m'agradaria més que els festius es poguessin acumular al cap de setmana i poder tenir quatre dies seguits sense haver de treballar ... però no és possible ... i tampoc em queixaré, per descomptat, ja que a ningú li amarga un dolç :)

El fet és que avui no em ve de gust preparar res complicat per menjar, per això he pensat en aquests espaguetis negres amb alls, cloïsses, gules i gambes que és una forma deliciosa de preparar pasta. La recepta és de la meva mare, els va menjar en un restaurant i li van agradar tant que va decidir fer-los a casa. El secret està en confitar molts alls, són l'ingredient especial perquè el resultat sigui exquisit. Als meus fills els agrada moltíssim aquest plat i sí, han de ser tan rars com la seva mare, perquè el gust d'all els deleix ... afortunadament!

Espaguetis negres amb alls, cloïsses, gules i gambes

Ingredients per a 4 persones:

-400 g d'espaguetis negres
-300 g de gambes pelades
-300 g de cloïsses obertes al vapor
-1 cabeça i mitja d'alls
-sal i oli
-un bitxo
-2 paquets de gules

Preparació:

Comencem pelant i filetejant els all. Posem una mica d'oli en una paella i els confitem a foc baixfins que quedin daurats però sense fer-se massa. Els reservem i en el mateix oli sofregim les gambes pelades.
Afegim les gules, els alls reservats i el bitxo i li donem unes voltes a tot perquè quedi ben integrat. Rectifiquem de sal i ho reservem. Posem aigua en abundància a bullir i hi coem els espaguetis el temps recomanat pel fabricant si us agraden "al dente", si no deixeu-los una miqueta mes. Servim la pasta amb la salsa i les cloïsses per sobre.



"La frontera entre los recuerdos y la imaginación no es clara ... El presente altera constantemente nuestros recuerdos, la memoria no es estable sino mutable" (Elegía para un americano. Siri Hustvedt)

Llamadme rara si queréis, pero una semana con tanta fiesta me cansa lo indecible...me gustaría más que los festivos se pudieran acumular al fin de semana y tener cuatro días seguidos sin tener que trabajar...pero no es posible...y tampoco me quejaré, por supuesto, pues a nadie le amarga un dulce :)

El hecho es que hoy no me apetece preparar nada complicado para comer, por eso he pensado en estos espaguetis negros con ajos, almejas, gulas y gambas que es una forma deliciosa de preparar pasta. La receta es de mi madre, los comió en un restaurante y le gustaron tanto que decidió hacerlos en casa. El secreto está en confitar muchos ajos, son el ingrediente especial para que el resultado sea exquisito. A mis hijos les gusta muchísimo este plato y sí, deben ser tan raros como su madre, porque el sabor de ajo les pirra...¡afortunadamente!

Espaguetis negros con ajos, almejas, gulas y gambas

Ingredientes para 4 personas:

-400 g de espaguetis negros
-300 g de gambas peladas
-300 g de almejas abiertas al vapor
-1 cabeza y media de ajos
-sal, aceite
-una guindilla
-dos paquetes de gulas

Preparación:

Empezamos pelando y fileteando los dientes de ajo. Ponemos un poco de aceite en una sartén y los confitamos a fuego bajo hasta que queden dorados pero sin hacerse demasiado. Los reservamos y en el mismo aceite sofreímos las gambas peladas.
Añadimos las gulas, los ajos reservados y la guindilla y le damos unas vueltas a todo para que quede bien integrado. Rectificamos de sal y lo reservamos. Ponemos agua en abundancia a hervir y cocemos los espaguetis el tiempo recomendado por el fabricante si os gustan al dente, si no dejadlos un poquito mas. Servimos la pasta con la salsa y las almejas por encima.

Lussekatter o panecillos suecos de Santa Lucía

$
0
0

Sul mare luccica l'astro d'argento,                   Sobre el mar brilla el astro de plata,
Placida è l'onda, prospero è il vento.               el agua está calma, el viento es favorable.
Venite all'agile barchetta mia,                          Venid a mi ágil barquita,

Santa Lucia! Santa Lucia!                                  ¡Santa Lucía! ¡Santa Lucía!
(Canzone tradicionale napolitana)                  (Canción tradicional napolitana)


Blog Dit i Fet

Hoy se celebra Santa Lucía, patrona de los ciegos y de las modistas,  que murió alrededor del año  300 a.C. en Siracusa, Sicilia. La leyenda cuenta que consagró a Dios su virginidad y se negó a casarse con un pagano, el cual, en venganza, la acusó ante las autoridades de ser cristina, por lo que fue torturada y asesinada pues no quiso renegar de su fe. En una versión de la leyenda, le sacaron los ojos (de ahí su asociación con la ceguera) y por eso se la representa muchas veces portándolos en una bandeja.  Su festividad se celebra tanto en Italia como en Suecia, algo llamativo pues ¿cómo una santa católica se festeja en un país protestante? Durante el siglo X la popularidad de Santa Lucía se extendió hasta llegar a Suecia, que en el siglo XV era también era católica.

El nombre de Lucía comparte una raíz (luc-) con la palabra latina que designa la luz, que es lux. Pero en Suecia el nombre de Lucía también se ha asociado con el diablo, Lucifer. En el norte de Suecia hay una leyenda según la cual Lucía fue la primera esposa de Adán, después ella se juntó con el diablo y sus descendientes formaron una raza maligna en el mundo subterráneo, por eso los niños deben mantenerse a salvo en las casas la noche antes de Navidad, para que ella no se los lleve.  De ahí que se diga que los lussekatter son una reminiscencia del diablo, porque en la tradición sueca antigua fueron llamados djävulskatter, o el gato del diablo,  y la forma de S representa un gato acurrucado.

Hoy en día, en la mañana del 13 de diciembre, las niñas se visten de "Lucía" (llevando un vestido blanco largo y una corona de siete velas en la cabeza) y los niños de Stjärngossar o chicos con estrellas (debido al sombrero puntiagudo decorado con estrellas que usan).  Las familias hornean pastelitos llamados lussekatter (gatos de Lucía) y se los comen después de cantar canciones tradicionales (Natten går Tunga fjät). Se presentan los pastelitos también a los maestros de escuela, jueces y políticos de la región para desearles suerte y que sean justos en sus labores. 


Blog Dit i Fet

Los alimentos asociados a Lucía en Suecia son tres: lussekatter (bollos dulces hechos con azafrán), glögg (vino caliente servido con almendras peladas y pasas) y pepparkakor (pan de jengibre en forma de corazón).  Los lussekatter comienzan a hacer su aparición en las panaderías de todo el país el primer fin de semana de Adviento  y se pueden encontrar durante todo diciembre. El azafrán  juega un papel importante en la elaboración de los lussekater, pues les da un color dorado que representa la luz.  En Sicilia, en cambio, el énfasis está en otro aspecto de la leyenda, pues una hambruna terminó el día 13 de diciembre cuando gracias a la Santa, naves cargadas de trigo entraron en el puerto. Por eso allí es tradicional comer cuccia (granos de trigo hervidos, a menudo mezclados con ricotta y miel) en lugar de pan.

Tengo que decir que el sabor del azafrán da un toque distinto a estos panecillos dulces, pero no me ha resultado tan extraño como podría resultar pues la salsa de Navidad ibicencanuestro postre durante todas las fiestas, que se come con el coc, también lleva azafrán.

RECETA DE LUSSEKATER o BOLLOS SUECOS DE SANTA LUCIA

Ingredientes, para unos 20 bollitos

-75 g de mantequilla
-250 g de leche
-1 cucharadita de levadura seca de panadero
-1 sobrecito de azafrán molido
-1 pizca de sal fina
-60 g de azúcar
-1 huevo
-500 g de harina de fuerza
-huevo batido y pasas, para decorar.

Preparación:

Ponemos la mantequilla y la leche en el vaso de la Thermomix y calentamos 5 min/37ºC/vel cuchara, o hasta que la mantequilla se derrita por completo. Añadimos el azafrán molido. Incorporamos el resto de ingredientes (huevo, azúcar, harina, sal y levadura) y mezclamos 20 segundos a velocidad 5, sin temperatura, y luego amasa 5 minutos a velocidad espiga.
Tapamos el vaso con un paño de cocina y dejamos fermentar la masa unos 50 minutos, o hasta que doble su volumen. Volcamos la masa sobra la mesa de trabajo, amasando unos minutos, para desgasificar, y cortamos tiras de masa, dándoles forma de puros alargados. Enrollamos formando una doble espiral, colocando una pasa en el centro de cada una.
Colocamos los bollitos ya formados en dos bandejas de horno forradas de papel de hornear, tapamos con un paño limpio y dejamos fermentar otros 45 minutos. A la hora de hornear, calentamos el horno a 220ºC, pintamos los bollitos con huevo batido y espolvoreamos por encima con azúcar. Horneamos durante 10 minutos, o hasta que empiecen a dorarse ligeramente. Apartamos y dejamos enfriar sobrej una rejilla.


_______________________________________________________

Sul mare luccica l'astro d'argento,                   Sobre el mar brilla l´astre de plata,
Placida è l'onda, prospero è il vento.               l´aigua està calma, el vent és favorable.
Venite all'agile barchetta mia,                           Veniu a l´àgil barqueta meva,

Santa Lucia! Santa Lucia!                                  ¡Santa Llúcia! ¡Santa Llúcia!
(Canzone tradicionale napolitana)                  (Cançó tradicional napolitana)

Avui se celebra Santa Llúcia, patrona dels cecs i de les modistes, que va morir al voltant del 300 a.C. a Siracusa, Sicília. La llegenda explica que va consagrar a Déu la seva virginitat i es va negar a casar-se amb un pagà, el qual, en venjança, la va acusar davant les autoritats de ser cristina, i  va ser torturada i assassinada perquè no va voler renegar de la seva fe. En una versió de la llegenda, li van treure els ulls (d'aquí la seva associació amb la ceguesa) i per això se la representa moltes vegades portant-los en una safata. La seva festivitat se celebra tant a Itàlia com a Suècia, que encara que ara sigui un país protestant històricament va ser catòlica.

El nom de Llúcia comparteix arrel (luc-) amb la paraula llatina que designa la llum, que és lux. Però a Suècia el nom de Llúcia també s'ha associat amb el diable, Llucifer. Al nord de Suècia hi ha una llegenda segons la qual Llúcia va ser la primera esposa d'Adam, després ella es va ajuntar amb el diable i els seus descendents van formar una raça maligna en el món subterrani, per això els nens s´han de mantenir dins les cases la nit abans de Nadal, perquè ella no se'ls emporti. D'aquí que es digui que els lussekatter són una reminiscència del diable, perquè en la tradició sueca antiga van ser anomenats djävulskatter, o el gat del diable, i la forma de S representa un gat arraulit.

Avui en dia, en el matí del 13 de desembre, les nenes es vesteixen de Llúcia (portant un vestit blanc llarg i una corona de set espelmes al cap) i els nens de Sstjärngossar o nois amb estrelles (a causa del barret punxegut decorat amb estrelles que fan servir). Les famílies couen panets anomenats lussekatter (gats de Llúcia) i se'ls mengen després de cantar una cançò tradicional (Natten Gar Tunga fjät). Es presenten els pastissets també als mestres d'escola, jutges i polítics de la regió per desitjar-los sort i que siguin justos en les seves tasques.

Els aliments associats a Santa Llúcia a Suècia són tres: lussekatter (panets dolços fets amb safrà), glögg (vi calent servit amb ametlles pelades i panses) i pepparkakor (pa de gingebre en forma de cor). Els lussekatter comencen a fer la seva aparició en les fleques de tot el país el primer cap de setmana d'Advent i es poden trobar durant tot desembre. El safrà té un paper important en l'elaboració dels lussekater, ja que els dóna un color daurat que representa la llum. A Sicília, en canvi, l'èmfasi està en un altre aspecte de la llegenda, ja que la fam va acabar el dia 13 de desembre, quan gràcies a la Santa naus carregades de blat van entrar al port. Per això allà és tradicional menjar cuccia (grans de blat bullits, sovint barrejats amb ricotta i mel) en lloc de pa.

He de dir que el gust del safrà dóna un toc diferent a aquests panets dolços, però no m'ha resultat tan estrany com podria ser ja que també en porta la Salsa de Nadal eivissencales nostres postres durant totes les festes, que es menja amb el coc.

RECEPTA DE LUSSEKATTER o PANETS SUECS DE SANTA LLÚCIA

Ingredients, per a uns 20 panets:

-75 g de mantega
-250 g de llet
-1 culleradeta de llevat sec de forner
-1 pessic de safrà mòlt
-1 pessic de sal fina
-60 g de sucre
-1 ou
-500 g de farina de força
-ou batut i panses, per decorar.

Preparació:

Posem la mantega i la llet al vas de la Thermomix i escalfem 5 minuts / 37ºC / vel cullera, o fins que la mantega es fongui completament. Afegim el safrà mòlt. Incorporem la resta d'ingredients (ou, sucre, farina, sal i llevat) i barregem 20 segons a velocitat 5, sense temperatura, i després pasta 5 minuts a velocitat espiga.
Tapem el got amb un drap de cuina i deixem fermentar la massa uns 50 minuts, o fins que dobli el seu volum. Bolquem la massa sobra la taula de treball, pastant uns minuts, per treure l´aire, i tallem tires de massa, donant-los forma de cigars allargats. Enrotllem formant una doble espiral, col·locant una passa al centre de cadascuna.
Col·loquem els panets ja formats en dues safates de forn folrades de paper d'enfornar, tapem amb un drap net i deixem fermentar uns altres 45 minuts. A l'hora de coure, escalfem el forn a 220ºC, pintem els panets amb ou batut i empolvorem per sobre amb sucre. Posem al forn durant 10 minuts, o fins que comencin a daurar-se lleugerament. Apartem i deixem refredar sobre una reixeta.

Tronco de Navidad o Bûche de Nöel

$
0
0

"Te amo" - dijo el principito.
-"Yo también te quiero" - dijo la rosa. 
-"No es lo mismo" - respondió él... "Amar es la confianza plena de que pase lo que pase vas a estar, no porque me debas nada, no con posesión egoísta, sino estar, en silenciosa compañía. Amar es saber que no te cambia el tiempo, ni las tempestades, ni mis inviernos. Dar amor no agota el amor, por el contrario, lo aumenta. La manera de devolver tanto amor, es abrir el corazón y dejarse amar." 
-"Ya entendí" - dijo la rosa. 
-" No lo entiendas, vívelo" - agregó el principito."
(El principito. Antoine de Saint-Exupéry)


Blog Dit i Fet

Preparar un tronco de Navidad o bûche de Nöel fue el reto que nuestra Lourdes nos propuso a las Cooking Challenge para este mes. En realidad tendría que haberlo publicado ayer, pero estuve taaaaan liada que me fue imposible, pero hoy es la segunda fiesta de Navidad, como llamamos en Ibiza al 26 de diciembre, así que no creo que desentone tanto la fecha...en realidad, este brazo de gitano disfrazado de tronco de árbol es perfecto para cualquier celebración...por cierto, procuremos querernos el resto del año, no solo en Navidad ;)


TRONCO DE NAVIDAD O BÛCHE DE NÖEL

Ingredientes para el bizcocho:

- 120 g de harina
- 6 huevos L
- 120 g de azúcar
- 1/2 cucharadita de extracto de vainilla

Ingredientes para el relleno:

- 200 ml de nata
- 400 g de chocolate negro 
- 2 cucharadas de turrón disuelto en un poco de leche 
- Un poco de leche para empapar el bizcocho

Ingredientes para la cobertura:

- 200 ml de nata
- 200 g de chocolate negro 
- 50 g de mantequilla a temperatura ambiente

Preparación:

Empezamos haciendo el bizcocho. Batimos las claras de huevo a punto de nieve con la mitad del azúcar. Las reservamos a temperatura ambiente. En otro bol batimos las yemas con el resto de azúcar, hasta que blanqueen y doblen su tamaño. Añadimos el extracto de vainilla y batimos para incorporarlo. Agregamos las claras que tenemos reservadas poco a poco y mezclamos realizando movimientos envolventes, para que la masa no se baje. Con un colador vamos espolvoreando la harina sobre la mezcla y mezclamos de nuevo con movimientos suaves y envolventes. Cubrimos una bandeja de horno con papel de hornear y repartimos encima la masa, igualando la superficie con ayuda de una espátula. La horneamos unos diez minutos a horno precalentado a 170ºC. Sacamos el bizcocho del horno y lo dejamos reposar 10 minutos sobre una rejilla, después ponemos otro papel por encima para darle la vuelta y lo desmoldamos. Quitamos con cuidado el papel con el que lo hemos horneado. Enrollamos el bizcocho, todavía caliente, y  lo dejamos bien apretado con el papel de horno hasta que enfríe por completo.

Para hacer el relleno, ponemos el chocolate en un bol grande y calentamos la nata al baño María. Cuando esté a punto de hervir, la vertemos encima del chocolate y dejamos que repose un minuto para que luego sea más sencillo mezclar ambos ingredientes. Cuando estén unidos, añadimos el turrón y removemos. Guardamos el relleno en la nevera un mínimo de 2 horas para que endurezca. Pasado este tiempo, batimos esta ganache a velocidad alta durante 1 minuto para volverla más manejable. 

Para hacer la cobertura, ponemos el chocolate en un bol, calentamos la nata al baño María, sin que hierva, la vertemos por encima del chocolate y de nuevo dejamos que repose un minuto, después removemos para que se derrita el chocolate, después agregamos la mantequilla y removemos con una cuchara para que se integre todo. Tapamos la cobertura con papel film y la dejamos reposar a temperatura ambiente.

Para montar el tronco, primero desenrollamos con cuidado el bizcocho y lo despegamos del papel de horno. Lo pintamos con leche para que quede jugoso. Con ayuda de una manga pastelera, repartimos el relleno sobre el bizcocho, dejando unos centímetros sin relleno al final para cerrarlo mejor. Después, lo enrollamos, presionando bien para que quede compacto. Cortamos un extremo del brazo de gitano para pegarlo con un poco de cobertura en un lateral, cortamos el otro extremo ligeramente en diagonal para ponerlo sobre el brazo de gitano, pegándolo también con un poco de cobertura. Por último, cubrimos todo el tronco con la cobertura, dejando libres los extremos, y con un tenedor marcamos unas líneas desiguales sobre la superficie. 

* Estos son los troncos de Navidad del resto de las Cooking Challenge: Elvira, Rosa, LyLourdes 



"T'estimo" - va dir el petit príncep.
- "Jo també t'estimo" - va dir la rosa.
- "No és el mateix" - va respondre ell ... "Estimar és la confiança plena que passi el que passi hi seràs, no perquè em deguis res, no amb possessió egoista, sinó estar, en silenciosa companyia. Estimar és saber que no et canvia el temps, ni les tempestes, ni els hiverns. Donar amor no esgota l'amor, per contra, l'augmenta. La manera de tornar tant d'amor, és obrir el cor i deixar-se estimar. "
- "Ja ho he entès" - va dir la rosa.
- "No ho entenguis, viu-ho" - va afegit el petit príncep. "
(El petit príncep. Antoine de Saint-Exupéry)

Preparar un tronc de Nadal o bûche de Nöel va ser el repte que la nostra Lourdes ens va proposar a les Cooking Challenge per a aquest mes. En realitat l´hauria d'haver publicat ahir, però vaig estar taaaaan embolicada amb el dinar que em va resultar impossible, però avui és la segona festa de Nadal, com diem a Eivissa al 26 de desembre, així que no crec que desentoni tant la data... en realitat, aquest braç de gitano disfressat de tronc d'arbre és perfecte per a qualsevol celebració...per cert, procurem estimar-mos la resta de l´any, no tan sols en Nadal ;)

TRONC DE NADAL O BÛCHE DE NÖEL

Ingredients per al pa de pessic:

- 120 g de farina
- 6 ous L
- 120 g de sucre
- 1/2 culleradeta d'extracte de vainilla

Ingredients per al farcit:

- 200 ml de nata
- 400 g de xocolata negra
- 2 cullerades de torró dissolt en una mica de llet
- una mica de llet per amarar el pa de pessic

Ingredients per a la cobertura:

- 200 ml de nata
- 200 g de xocolata negra
- 50 g de mantega a temperatura ambient

Preparació:

Començarem fent el pa de pessic. Batem les clares d'ou a punt de neu amb la meitat del sucre. Les reservem a temperatura ambient. En un altre bol, batem els rovells amb la resta de sucre, fins que blanquegin i doblin la seva grandària. Afegim l'extracte de vainilla i batem per incorporar-lo. Afegim les clares que tenim reservades a poc a poc i barregem fent moviments envoltants, perquè la massa no es baixi. Amb un colador anem empolvorant la farina sobre la mescla i barregem de nou amb moviments suaus i envoltants. Cobrim una safata de forn amb paper d'enfornar i repartir per sobre la massa, igualant la superfície amb ajuda d'una espàtula. La posem al forn uns deu minuts al forn a 170º. Traiem el pa de pessic del forn i el deixem reposar 10 minuts sobre una reixeta, després posem un altre paper per sobre per donar-li la volta i el desmotllem. Traiem amb compte el paper amb el qual l'hem fet. Enrotllem el pa de pessic, encara calent, i el deixem ben estret amb el paper de forn fins que refredi del tot.

Per fer el farcit, posem la xocolata en un bol gran i escalfem la nata al bany maria. Quan estigui a punt de bullir, l'aboquem per sobre de la xocolata i deixem que reposi un minut perquè després sigui més senzill barrejar dos ingredients. Quan estiguin units, afegim el torró i remenem. Guardem el farcit a la nevera un mínim de 2 hores perquè s'endureixi. Passat aquest temps, batrem aquesta ganache a velocitat alta durant 1 minut per tornar-la més manejable.


Per fer la cobertura, posem la xocolata en un bol, escalfem la nata al bany Maria, sense que bulli, l'aboquem per sobre de la xocolata i de nou deixem que reposi un minut, després remenem perquè es fongui la xocolata, després afegim la mantega i remenem amb una cullera perquè s'integri tot. Tapem la cobertura amb paper film i la deixem reposar a temperatura ambient.


Per muntar el tronc, primer desenrotllem amb cura el pa de pessic i retirem el paper de forn. Pintem el bescuit amb llet perquè quedi sucós. Amb ajuda d'una màniga pastissera, repartim el farcit sobre el pa de pessic, deixant uns centímetres sense farciment al final per tancar-lo millor. Després, el enrotllem, pressionant bé perquè quedi compacte. Tallem un extrem del braç de gitano per enganxar-lo amb una mica de cobertura en un lateral, tallem l'altre extrem lleugerament en diagonal per posar-lo sobre el braç de gitano, aferrant-lo també amb una mica de cobertura. Finalment, cobrim tot el tronc amb la cobertura, deixant lliures els extrems, i amb una forquilla marquem unes línies desiguals sobre la superfície.

Ensalada de bimi y calabacín con quinoa y queso halloumi

$
0
0

“Pienso en todos los momentos terribles que ha habido en mi vida, pero también en los momentos buenos, lucecitas que parpadean en el árbol de Navidad” (Cosas que los nietos deberían saber. Mark Oliver Everett)

Blog Dit i fet


¿Cómo lleváis las comidas navideñas? Es un no parar ¿verdad? Por eso hay que combinar los menús festivos con otros más ligeros, que nos permitan equilibrar un poco para no llegar rebotando a la cuesta de enero. Mi propuesta de hoy es una receta para compensar, una ensalada de bimi y calabacín con quinoa y queso halloumi, una mezcla de ingredientes deliciosos que da como resultado un plato fácil de preparar y aún más de comer, estoy segura de que os gustará tanto como a nosotros...y seguimos para bingo

ENSALADA DE BIMI Y CALABACÍN CON QUINOA Y HALLOUMI

Ingredientes:

- 1 paquete de bimi
- 500 ml de caldo de verduras
- 250 g de quinoa lavada
- 2 calabacines
- Aceite de oliva virgen extra
- 2 cucharaditas de comino molido
- Zumo de ½ limón
- 1 cucharada de vinagre de vino blanco
- 250 g de halloumi cortado en rodajas de 1 cm de grosor
- 1 manojo de menta con las hojas picadas
- 1 manojo de perejil con las hojas picadas
- 50 g de piñones tostados
- Sal y pimienta

Preparación:

En una olla a fuego medio-alto llevamos el caldo de verduras a ebullición. Añadimos la quinoa y la cocemos a 12 o 15 minutos o hasta que esté tierna. La escurrimos bien para eliminar el exceso de agua. La ponemos en una bandeja y, con un tenedor, separamos los granos. La reservamos.

Lavamos el bimi, lo troceamos y lo hervimos unos minutos, lo suficiente para que quede hecho pero no demasiado. Lavamos los calabacines, los despuntamos y los cortamos en rodajitas. Los asamos con un poquito de aceite, sal y comino, bien al horno o a la plancha.

Batimos el zumo de limón con el vinagre y 3 cucharadas de aceite, vertemos este aliño sobre la quinoa, salpimentamos y removemos. Ponemos aceite a calentar en una sartén a fuego vivo. Esparcimos comino sobre el halloumi y lo freímos 3 ó 4 minutos por cada lado, dándole la vuelta a medida que se dore.

Para servir, mezclamos el calabacín y el bimi con la quinoa, añadimos las hierbas picadas y los piñones,terminamos con el halloumi caliente, directamente de la sartén, y servimos.


"Penso en tots els moments terribles que hi ha hagut en la meva vida, però també en els moments bons, llumetes que parpellegen a l'arbre de Nadal" (Coses que els néts haurien de saber. Mark Oliver Everett).

Com porteu els àpats nadalencs? És un no parar oi? Per això cal combinar els menús festius amb altres més lleugers, que ens permetin equilibrar una mica per no arribar rebotant a la costa de gener. La meva proposta d'avui és una recepta per compensar, una amanida de Bimi i carbassó amb quinoa i formatge halloumi, una barreja d'ingredients deliciosos que dóna com a resultat un plat fàcil de preparar i encara més de menjar, estic segura que us agradarà tant com a nosaltres ... i seguim per a bingo :)

AMANIDA DE BIMI I CARBASSÓ AMB QUINOA I HALLOUMI

Ingredients:

- 1 paquet de Bimi
- 500 ml de brou de verdures
- 250 g de quinoa ben rentada
- 2 carbassons
- Oli d'oliva verge extra
- 2 culleradetes de comí mòlt
- Suc de ½ llimona
- 1 cullerada de vinagre de vi blanc
- 250 g de halloumi tallat a rodanxes d'1 cm de gruix
- 1 manat de menta amb les fulles picades
- 1 manat de julivert amb les fulles picades
- 50 g de pinyons torrats
- Sal i pebre

Preparació:

En una olla a foc mitjà-alt portem el brou de verdures a ebullició. Afegim la quinoa i la coem a 12 o 15 minuts o fins que estigui tendra. La escorrem bé per eliminar l'excés de líquid. La posem en una safata i, amb una forquilla, separem els grans. La reservem.

Rentem el bimi, el trossegem i el bullim uns minuts, prou perquè quedi fet però no massa. Rentem els carbassons, els despuntem i els tallem a rodanxes. Els rostim amb una mica d'oli, sal i comí, bé al forn oa la planxa.

Batem el suc de llimona amb el vinagre i 3 cullerades d'oli,aboquem aquest amaniment sobre la quinoa, salpebrem i remenem. Posem oli a escalfar en una paella a foc viu. Escampem comí sobre el formatge halloumi i el fregim 3 o 4 minuts per cada costat, donant-li la volta a mesura que es dauri.

Per servir, barregem el carbassó i el bimi amb la quinoa, afegim les herbes picades i els pinyons,acabem amb el halloumi calent, directament de la paella, i servim.


Cardo en salsa de almendras

$
0
0

“Segunda estrella a la derecha y todo recto hasta el amanecer” Peter Pan


Blog Dit i Fet

Para cerrar las fiestas navideñas con un broche de oro, hoy para comer he hecho cardos en salsa de almendras, un plato muy típico de la zona norte de la península. Estuve mirando varias recetas para prepararlos y al final escogí la de Mercado Calabajío, pues me gustó que le añadiera un puñadito de piñones a la salsa, y por el resultado veo que no me equivoqué.

La primera vez que probé cardos fue en un viaje en coche que hicimos hace unos años con unos amigos, de camino a Bilbao, y me gustaron mucho. Como en Ibiza no hay costumbre de prepararlos, ni siquiera los he visto en el mercado, he utilizado los de la marca de conservas Gvtarra, y además de ser deliciosos, me he ahorrado el laborioso trabajo de lavarlos y prepararlos, que no es poco.

Por cierto, espero que SSMM los Reyes Magos de Oriente hayan sido generosos con vosotros... ¿o lo que habéis recibido ha sido carbón? ;)


RECETA DE CARDOS EN SALSA DE ALMENDRAS


Ingredientes:

- 1 bote grande de cardo en conserva
- Un puñado de almendras crudas
- Un puñado de piñones
- Harina
- Leche
- 2 ajos
- Aceite de oliva virgen
- Sal

Preparación:

Empezamos poniendo los cardos con el líquido que llevan en un cazo y lo calentamos. Trituramos las almendras y los piñones con un robot de cocina, si queréis que quede una textura más gruesa podéis hacerlo en un mortero.

Pelamos y laminamos los ajos, calentamos un poco de aceite en una cazuela y los doramos. Echamos 2 cucharadas de harina y rehogamos un minuto. Incorporamos las almendras y los piñones, removemos y dejamos hacer un poco más.

Añadimos un chorro de leche y también un poco del líquido de los cardos, en cantidad suficiente para poder remover bien el rehogado, y dejamos que espese un poco, si es necesario agregamos un poco más de leche y/o líquido de los cardos. Ponemos los cardos escurridos en otra cazuela y echamos por encima la salsa de almendras.

Con mucho cuidado, para que los cardos no se rompan ni se deshagan, removemos para que se impregnen bien de la salsa. Lo mejor es ir meneando la cazuela para que todo se vaya uniendo.


_______________________________________________________________

"Segona estrella a la dreta i tot recte fins l'alba" Peter Pan

Per tancar les festes nadalenques amb un fermall d'or, avui per dinar he fet cards amb salsa d'ametlles, un plat molt típic de la zona nord de la península. Vaig estar mirant diverses receptes per preparar-los i al final vaig escollir la de Mercado Calabajío, ja que em va agradar que li afegís un grapadet de pinyons a la salsa, i pel resultat veig que no em vaig equivocar.

La primera vegada que vaig provar cards va ser en un viatge en cotxe que vam fer fa uns anys amb uns amics, de camí a Bilbao, i em van agradar molt. Com a Eivissa no hi ha costum de preparar-los, ni tan sols els he vist al mercat, he utilitzat els de la marca de conserves Gvtarra, ia més de ser deliciosos, m'he estalviat el laboriós treball de rentar-los i preparar-los, que no és poc.

Per cert, espero que SSMM els Reis Mags d'Orient hagin estat generosos amb vosaltres ...o el que heu rebut ha estat carbó? ;)


RECEPTA DE CARDS EN SALSA D'AMETLLES


Ingredients:

- 1 pot gran de cards en conserva
- Un grapat d'ametlles crues
- Un grapat de pinyons
- Farina
- Llet
- 2 alls
- Oli d'oliva verge
- Sal

Preparació:

Comencem posant els cards amb el líquid que porten en un cassó i ho escalfem. Triturem les ametlles i els pinyons amb un robot de cuina, si voleu que quedi una textura més gruixuda podeu fer-ho en un morter.

Pelem i laminem els alls, escalfem una mica d'oli en una cassola i els daurem. Afegim 2 cullerades de farina i ofeguem un minut. Incorporem les ametlles i els pinyons, remenem i deixem fer una mica més.

Afegim un raig de llet i també una mica del líquid dels cards, en quantitat suficient per poder remoure bé el ofegat, i deixem que espesseixi una mica, si cal afegim una mica més de llet i/o líquid dels cards. Posem els cards escorreguts en una altra cassola i tirem per sobre la salsa d'ametlles.

Amb molt de compte, perquè els cards no es trenquin ni es desfacin, remenem perquè s'impregnin bé de la salsa. El millor és anar bellugant i sacsejant la cassola perquè tot es vagi unint.

Foodbloggers contra la pobreza: recetario solidario Blogging & Cooking

$
0
0

Blog Dit i Fet


Hace unos meses recibí una invitación para participar en el proyecto #Blogging&Cooking, una pionera iniciativa solidaria para cocinar contra la pobreza y que reúne un montón de blogs gastronómicos entre los que tengo muy buenos amigos.

El proyecto está coordinando por Thermorecetas y consiste en un recetario solidario para recaudar fondos para la Fundación HelpAge International España y un proyecto de ayuda alimentaria en Etiopía, donde están sufriendo las terribles consecuencias de la sequía ocasionada por el cambio climático y el fenómeno de El Niño ¿Cómo negarse a participar?

Si os interesa colaborar, por solo CINCO EUROS podéis descargaros este e-book solidario con 35 deliciosas recetas y contribuiréis a una buena causa poniendo vuestro granito de arena ¡Animaos a sacar vuestro lado más altruista y apoyad esta bonita iniciativa!

Estos son los blogs que hemos participado en Blogging and Cooking:

- A freír espárragos
- Blog de cuina de la Dolorss
- Bocados dulces y salados
- Celiaquines
- Cocina con poco
- Cocina con mi Carmela
- Cocinando con Catman
- Cocinando entre olivos
- Cocinar para 2
- Cocinillas
- Delicious Martha
- Dit i Fet
- El Ágora de Ángeles
- Estoy hecho un cocinillas
- Javi Recetas
- La cocina de Carolina
- Lala Kitchen
- Las recetas de mamá
- Lazy Blog
- Loleta
- Lolita la pastelera
- Los Tragaldabas
- MisThermorecetas
- No Sólo Dulces
- Objetivo Cupcake Perfecto
- Olor a hierbabuena
- Paloma de la Rica
- PequeRecetas
- Recetas de Rechupete
- Sabores y Momentos
- Sopa de Sopa
- Thermofan
- Thermorecetas
- Uno de dos
- Velocidad de Cuchara

Receta mallorquina de lomo con col

$
0
0

"Porque si pensamos en la existencia individual como en una habitación más o menos grande, vemos que la mayoría sólo aprende a conocer un rincón, un lugar bajo la ventana, una franja de luz por donde pasean arriba y abajo" (Carta de Rilke al joven poeta)

Blog Dit i Fet

La col es una de mis hortalizas preferidas, me gusta de todas las formas: cruda y cortada en juliana en ensalada, hervida y aliñada con aceite y sal, o en platos tradicionales como las sopas mallorquinas o el trinxat de La Cerdanya. Esta receta mallorquina de lomo con col es un delicioso plato tradicional de los que necesitan tiempo y paciencia, pues la cocción a fuego lento es la base para que el resultado sea el mejor. Además, ahora es la mejor temporada del año para prepararlo, cuando se hace las matanza del cerdo y las temperaturas son frías.

Como en todas las recetas tradicionales, hay tantas versiones como familias, pues cada casa tiene su propia forma de hacerla. He seguido las explicaciones de mi madre, pero por lo que he visto, hay quien le añade níscalos a la salsa o tocino troceado al relleno. No recuerdo haber probado esta receta antes, aunque seguro que sí pues mi madre antes la hacía, pero me ha gustado mucho, el lomo queda muy sabroso y como se cuece durante mucho rato queda muy meloso ¿No os tiento para probarla?

Blog Dit i Fet

RECETA MALLORQUINA DE LOMO CON COL

Ingredientes para 6 personas:

- 1 kilo de lomo de cerdo cortado en filetes gruesos (un dedo)
- 1 col rizada
- 2 cebollas grandes
- 3 tomates de ramillete
- sobrasada cortada en trocitos pequeños
- butifarrón cortado en trocitos pequeños
- 80 gramos de pasas
- 50 gramos de piñones
- Agua
- Aceite de oliva
- Sal y pimienta

Preparación:

Separamos las hojas de col, procurando que no se rompan, las lavamos bien y las escaldamos ligeramente en agua hirviendo con sal, con uno o dos minutos basta, porque luego acabarán de hacerse. Las sacamos con cuidado y las ponemos a escurrir sobre un paño de cocina. Les quitamos el tronco más fibroso y las reservamos.
Salpimentamos los filetes de lomo y los doramos ligeramente en una cazuela honda con aceite, lo justo para que pierda el agua. Lo reservamos. Cogemos una hoja de col, ponemos un filete de carne en el centro, sobre este filete repartimos unos trocitos de butifarrón y sobrasada, hacemos un paquetito con la col y lo sujetamos con un palillo.
Picamos la cebolla y el tomate menudos. En la misma cazuela en la que hemos pasado el lomo doramos la cebolla a fuego lento, si es necesario agregamos un poco más de aceite. Cuando esté dorada, añadimos el tomate y dejamos hasta que se haga un sofrito bien hecho. Salpimentamos, añadimos un poco de agua y dejamos hervir un poco para que quede todo unido.
Agregamos las pasas, los piñones y, con cuidado de que no se rompan, los paquetitos de col (los colocamos apretados unos contra otros y así se romperán menos). Añadimos un poco más de agua, vale más hacerlo poco a poco pues los paquetitos no deben quedar cubiertos del todo. Dejamos hervir a fuego medio, que haga chup-chup, hasta que la col esté tierna y se forme una salsita espesa. Servimos caliente.

_______________________________________________
“Perquè si pensem en l´existència individual com en una habitació més o menys gran, veiem que la majoria només n´aprèn a conèixer un racó, un lloc sota la finestra, una franja de llum per on passegen amunt i avall” (Carta de Rilke al jove poeta)


La col és una de les meves hortalisses preferides, m'agrada de totes les maneres: crua i tallada en juliana en amanida, bullida i amanida amb oli i sal, o en plats tradicionals com les sopes mallorquines o el trinxat de la Cerdanya. Aquesta recepta mallorquina de llom amb colés un deliciós plat tradicional dels que necessiten temps i paciència, ja que la cocció a foc lent és la base perquè el resultat sigui el millor. A més, ara és la millor temporada de l'any per preparar-lo, quan es fa la matança del porc i les temperatures són fredes.

Com en totes les receptes tradicionals, hi ha tantes versions com famílies, ja que cada casa té la seva pròpia forma de fer-la. Jo he seguit les explicacions de la meva mare, però pel que he vist, hi ha qui li afegeix rovellons a la salsa o cansalada trossejada al farciment. No recordo haver provat aquesta recepta abans, encara que segur que sí ja que la meva mare abans la feia, però m'ha agradat molt, el llom queda molt saborós i com es cou durant molta estona queda molt melós. No us fa gola provar-la?

RECEPTA MALLORQUINA DE LLOM AMB COL

Ingredients per a 6 persones:

- 1 quilo de llom de porc tallat a filets gruixuts (un dit)
- 1 col arrissada (borratxó)
- 2 cebes grans
- 3 tomàquets de ramellet
- Sobrassada tallada a trossets petits
- Botifarró tallat a trossets petits
- 80 grams de panses
- 50 grams de pinyons
- Aigua
- Oli d'oliva
- Sal i pebre

Preparació:

Separem les fulles de col, procurant que no es trenquin, les rentem bé i les escaldem lleugerament en aigua bullint amb sal, amb un o dos minuts n'hi ha prou, perquè després acabaran de fer-se. Les traiem amb cura i les posem a escórrer sobre un drap de cuina. Els traiem el tronc més fibrós i les reservem.
Salpebrem els filets de llom i el daurem lleugerament en una cassola fonda amb oli, el just perquè perdi l'aigua. El reservem. Agafem una fulla de col, posem un filet de carn al centre, sobre aquest filet vam repartir uns trossets de botifarró i sobrassada, fem un paquetet amb la col i el subjectem amb un escuradents.
Piquem la ceba i el tomàquet menuts. A la mateixa cassola en la qual hem passat el llom daurem la ceba a foc lent, si cal afegim una mica més d'oli. Quan estigui daurada, afegim el tomàquet i deixem fins que es faci un sofregit ben fet. Salpebrem, afegim una mica d'aigua i deixem bullir una mica perquè quedi tot unit.
Afegim les panses, els pinyons i, amb cura que no es trenquin, els farcellets de col (els col·loquem estrets uns contra els altres i així es trencaran menys). Afegim una mica més d'aigua, val més fer-ho a poc a poc ja que els paquetets no han de quedar coberts del tot. Deixem bullir a foc mig, que faci xup-xup, fins que la col estigui tendra i se formi una salseta espessa. Servim calent.

SOPA CON VERDURAS

$
0
0

-El corazón es como un mapa del mundo. ¿Lo sabías? –preguntó  María.
-Ni siquiera sé lo que significa –contestó él.
-Una vez vi un mapa medieval. Representaba la Tierra como un disco plano, con Jerusalén en el centro. Roma era más grande que África y América ni siquiera aparecía, claro. El corazón es una especie de mapa. Uno está en el centro y todo lo demás es desproporcionado. Dibujas grandes a los amigos de la juventud, y después es imposible reajustar su tamaño cuando quieres añadir a personas más importantes. Aquellos que te han hecho daño ocupan demasiado espacio, como aquellos a quienes has amado.
(El umbral de la eternidad. Ken Follet)

Blog Dit i Fet

Cuando Maragda nos propuso como tema para el reto de este mes de las Cooking Challenge hacer una sopa, enseguida pensé en esta receta de sopa con verduras. En casa somos muy soperos, mis hijos las cenan casi cada noche de primer plato, sobre todo la de caldo de pollo con fideos, que es su preferida, aunque cuando preparo esta con muchas clases de vegetales, sorprendentemente, no protestan y se la toman sin decir ni mu, pero ¡es que está buenísima!

La receta es de mi madre, que tiene mucha paciencia para cortar menudas todas las verduras. Yo soy más impaciente, pero vale la pena invertir el tiempo en prepararlas por el resultado, y además es una receta sin apenas grasa, muy apropiada para tomar una variedad enorme de verduras sin apenas darse cuenta y con el frío que hace bien caliente entra muy bien ¡Qué más se puede pedir!

Blog Dit i fet

SOPA CON VERDURAS

Ingredientes para 6 personas

- 3 zanahorias
- 1 pimiento rojo
- 1 pimiento verde
- 2 patatas grandes
- 1 cebolla
- 1 calabacín
- 1 manojo de ajos tiernos
- 1 nabo
- 1/2 brócoli
- 1 coliflor pequeña
- 2 tomates
- 1 manojo de judías verdes
- 1/2 col pequeña
- agua
- sal
- un trozo de unto o un hueso de jamón.

Cómo hacer sopa con verduras

Empezamos limpiando y cortando todas las verduras a trocitos pequeños. Las iremos disponiendo en montones separados. Para cocerlas, usaremos una olla lo suficientemente grande para que quepan todas las verduras, al principio ocupan más y a medida que se van haciendo disminuyen de volumen.
Primeramente pondremos en la olla el nabo, las patatas y las zanahorias, que tardan un poquito más en hacerse, y las cubriremos con suficiente agua. Cuando empiece a hervir, añadimos la cebolla y los pimientos y dejamos que de un hervor.
Por último, agregamos el brócoli, la col, la coliflor, el calabacín, el tomate y las judías. Añadimos el unto o el hueso de jamón (yo puse unto), salamos y dejamos cocer hasta que esté todo listo. Si es necesario podemos añadir un poco más de agua.


* Estas son las recetas de sopa de las demás Cooking ChallengeMaragdaLyRosa y Lourdes

______________________________________

-El cor és com un mapa del món. Ho sabies? –va preguntar la María.
-Ni tan sols sé el que significa –va contestar ell.
-Una vegada vaig veure un mapa medieval. Representava la Terra com un disc pla, amb Jerusalem al centre. Roma era més gran que Àfrica i Amèrica ni tan sols apareixia, clar. El cor és una espècie de mapa. Un està al centre i tota la resta és desproporcionada. Dibuixes grans als amics de la joventut, i després és impossible reajustar la seva grandària quan vols afegir a persones més importants. Aquells que t'han fet mal ocupen massa espai, com aquells als qui has estimat.
(El llindar de l'eternitat. Ken Follet)

Quan la Maragda ens va proposar com a tema per al repte d'aquest mes de les Cooking Challenge fer una sopa, de seguida vaig pensar en aquesta recepta de sopa amb verdures. A casa som molt de sopes, els meus fills les mengen gairebé cada nit de primer plat, sobretot la de brou de pollastre amb fideus, que és la seva preferida, encara que quan preparo aquesta amb moltes classes de vegetals, sorprenentment, no protesten i se la prenen sense dir ni mu, però és que està boníssima!

La recepta és de la meva mare, que té molta paciència per tallar menudes totes les verdures. Jo sóc més impacient, però val la pena pel resultat, i a més és una recepta gairebé sense greix, molt apropiada per prendre una varietat enorme de verdures gairebé sense adonar-se i amb el fred que fa ben calent entra molt bé. Què més es pot demanar!

SOPA AMB VERDURES

Ingredients per 6 persones

- 3 pastanagues
- 1 pebrot vermell
- 1 pebrot verd
- 2 patates grans
- 1 ceba
- 1 carbassó
- 1 manat d'alls tendres
- 1 nap
- 1/2 bròcoli
- 1 coliflor petita
- 2 tomàquets
- 1 manat de mongetes verdes
- 1/2 col petita
- aigua
- sal
- un tros de sagí o un os de pernil.

Com fer sopa amb verdures

Comencem netejant i tallant totes les verdures a trossets petits. Les anirem disposant en munts separats. Per coure-les, usarem una olla prou gran perquè càpiguen totes les verdures, al principi ocupen més i a mesura que es van fent disminueixen de volum.
Primerament posarem en l'olla el nap, les patates i les pastanagues, que triguen una miqueta més a fer-se, i les cobrirem amb suficient aigua. Quan comenci a bullir, afegim la ceba i els pebrots i deixem que donin un bulliment.
Finalment, agreguem el bròcoli, la col, la coliflor, el carbassó, el tomàquet i les mongetes. Afegim el sagí o l'os de pernil (jo vaig posar sagí), salem i deixem coure fins que estigui tot llest. Si és necessari podem afegir una mica més d'aigua.

Garbanzos con espinacas y huevos al comino

$
0
0

“Noto cierto emoción ante la incertidumbre futura. Por fin sé apreciar las encrucijadas que encuentro en mi camino, y pienso confiar en esta nueva posibilidad”
(Cosas que los nietos deberían saber. Mark Oliver Everett)

Blog Dit i Fet


No sé si estaréis de acuerdo conmigo, pero creo que es cierto que la vida es una encrucijada, siempre hay dos opciones entre las que podemos escoger y muchas veces nuestro futuro depende del camino que elijamos seguir...como Everett (de quien he cogido prestada la frase con la que inicio mi entrada de hoy) yo también pienso que hay que apreciar esas encrucijadas y confiar en uno mismo para superarlas...es lo que nos hace más fuertes...

Como el tiempo pasa tan rápido, este mes me ha vuelto a tocar escoger el reto para las Cooking Challenge, y como estamos casi casi en época de Cuaresma, he propuesto a mis queridas amigas que preparáramos cada una un delicioso potaje.

Mi receta elegida ha sido la del libro de Ferran Adrià "La comida de la familia", que si no lo conocéis os lo recomiendo porque está repleto de deliciosas recetas, para nada complicadas y si no basta con ver la que he preparado ¡ummm!

GARBANZOS CON ESPINACAS Y HUEVOS AL COMINO

Ingredientes para 2 personas:

- 320 g de garbanzos cocidos
- 120 g de tomates maduros
- 2 huevos
- 65 g de espinacas congeladas
- 200 ml de caldo de pollo
- 2 dientes de ajo
- 1 pizca de comino en polvo
- 1 cucharadita de maizena exprés
- 3 cucharadas de aceite de oliva
- sal
- pimienta negra
- agua

Preparación:

Hervimos las espinacas en agua al punto de sal. Las escurrimos sobre un colador. Trituramos el tomate con un batidor eléctrico y eliminamos el exceso de agua dejándolo reposar en un colador sin presionar. Pelamos y picamos los ajos. Cocemos los huevos hasta que estén duros.

Sofreímos el ajo y el tomate en una cazuela con el aceite de oliva. Añadimos el comino en polvo. Incorporamos los garbanzos sin el caldo y rehogamos 30 segundos. Añadimos el caldo de pollo y dejamos que levante el hervor.

Pelamos los huevos y los mantenemos en agua tibia para que no se enfríen. Incorporamos las espinacas y salpimentamos. Ligamos con la maizena, debemos conseguir una textura cremosa de caldo, no espesa. Servimos los garbanzos en un plato hondo con un huevo, podemos trocearlo.

* Estos son los potajes del resto de Cooking ChallengeLourdesElviraLy

________________________________________________

"Noto certa emoció davant la incertesa futura. Per fi sé apreciar les cruïlles que trobo en el meu camí, i penso confiar en aquesta nova possibilitat "(Coses que els néts haurien de saber. Mark Oliver Everett)

No sé si estareu d´acord amb mi, però crec que és cert que la vida és una cruïlla, sempre hi ha dues opcions entre les que podem escollir i molte vegades el nostre futur depèn del camí que triem seguir... com Everett (de qui he agafat prestada la frase amb la qual inicio la meva entrada d'avui) jo també penso que cal apreciar aquestes cruïlles i confiar en un mateix per superar-les ... això és el que ens fa més forts!

Idó aquest mes m'ha tornat a tocar escollir el repte per a les Cooking Challenge, i com estem gairebé en època de Quaresma, he proposat a les meves estimades amigues que preparéssim cadascuna un deliciós potatge.

La meva recepta escollida ha estat la del llibre de Ferran Adrià "El menjar de la família", que si no el teniu us el recomano perquè està ple de delicioses i gens complicades receptes, i si no només cal veure què he preparat 'ummm!

CIGRONS AMB ESPINACS I OUS AL COMÍ

Ingredients per a 2 persones:

- 320 g de cigrons cuits
- 120 g de tomàquets madurs
- 2 ous
- 65 g d'espinacs congelats
- 200 ml de brou de pollastre
- 2 grans d'all
- 1 mica de comí en pols
- 1 culleradeta de Maizena exprés
- 3 cullerades d'oli d'oliva
- sal
- Pebre negre
- aigua

Preparació:

Bullim els espinacs en aigua al punt de sal. Els escorrem sobre un colador. Triturem el tomàquet amb un batedor elèctric i eliminem l'excés d'aigua deixant-lo reposar en un colador sense pressionar. Pelem i piquem els alls. Coem els ous fins que estiguin durs.

Sofregim l'all i el tomàquet en una cassola amb l'oli d'oliva. Afegim el comí en pols. Incorporem els cigrons sense el brou i ofeguem 30 segons. Afegim el brou de pollastre i deixem que aixequi el bull.

Pelem els ous i els mantenim en aigua tèbia perquè no es refredin. Incorporem els espinacs i salpebrem. Lliguem amb la maizena, hem d'aconseguir una textura cremosa de brou, no espessa. Servim els cigrons en un plat fons amb un ou, podem trossejar-lo.

Bundt Cake de turrón de yema quemada (o de lo que quieras)

$
0
0

“Era el mejor de los tiempos, era el peor de los tiempos, era la edad de la sabiduría, era la edad de la insensatez, era la época de la creencia, era la época de la incredulidad, era la estación de la luz, era la estación de la oscuridad, era la primavera de la esperanza, era el invierno de la desesperación”.
(Historia de dos Ciudades. Charles Dickens)

Blog Dit i Fet

Parece mentira que este blog empezase siendo, casi exclusivamente, un recetario de postres, con el tiempo que llevo sin publicar algo dulce. Definitivamente algo está cambiando en mis gustos culinarios y gustativos, pues aunque no dejo de preparar postres cada vez me tientan más las recetas saladas. Y es que ¡me quedan tantas cosas por aprender!

Para poner un poco de remedio y compensar el equilibrio de recetas, os traigo un bundt cake de turrón de yema quemada que está de escándalo. En realidad, podéis prepararlo con cualquier barra de turrón de esas que quedan escondidas al fondo de la despensa, porque cualquier sabor os vale. Yo lo he hecho con turrón de yema quemada porque, como es uno de nuestros favoritos, siempre compramos más del que luego nos terminamos durante las fechas navideñas. Por eso vienen bien las recetas de aprovechamiento, aunque por experiencia sé que no siempre resultan brillantes en este caso el resultado es expectacular: una masa de bizcocho húmeda, densa y esponjosa a la vez ¡Deliciosa!

Si no tenéis un bundt, ya sabéis esos moldes de paredes altas con forma de corona, un tubo central hueco por donde pasa el aire caliente durante el horneado y aristas muy marcadas que permiten obtener un bizcocho con un precioso dibujo, da igual. Podéis hornear este bizcocho en un molde "normal", de los de toda la vida, os quedará liso pero el sabor será igual de bueno. Solo puedo deciros que vale la pena probarlo ;)

Blog Dit i Fet

BUNDT CAKE DE TURRÓN DE YEMA QUEMADA

Ingredientes:

-125 g de mantequilla a temperatura ambiente
-250 g de turrón de yema quemada
-160 g de azúcar
-5 huevos M
-300 g de harina de repostería
-1 sobre de levadura de repostería
- 1 cucharatida de café de bicarbonato
-1/2 cucharadita de café de sal
-250 g de nata líquida

Preparación:

Empezamos precalentando el horno a 180ºC. Engrasamos muy bien el molde de bundt cake (insistiendo bien en las esquinas) y lo reservamos. Es muy importante engrasar bien este tipo de moldes pues al tener tantas aristas se nos pegaría la masa al desmoldarlo. Cernimos juntos la harina, la sal, la levadura y el bicarbonato. Trituramos el turrón. Batimos la mantequilla con el azúcar hasta que quede una crema esponjosa y blanquecina. Añadimos el turrón y continuamos batiendo hasta que la mezcla alcance la consistencia de una crema. Añadimos los huevos uno a uno, batiendo bien después de agregar cada uno. Incorporamos la harina alternándola con la nata, empezando y terminando por la harina.

Vertemos la masa en el molde reservado, dejando que se reparta bien y golpeamos el molde varias veces sobre la encimera para que no queden burbujas de aire dentro de la masa. Por último, cocemos unos 45 minutos o hasta que pinchando con un palillo este salga limpio. Sacamos el molde del horno y lo dejamos reposar sobre una rejilla unos 15 minutos, después desmoldamos, lo dejamos enfriar completamente y finalmente, lo espolvoreamos de azúcar molido antes de servir.

___________________________________________

"Era el millor dels temps, era el pitjor dels temps, era l'edat de la saviesa, era l'edat de la insensatesa, era l'època de la creença, era l'època de la incredulitat, era l'estació de la llum, era l'estació de la foscor, era la primavera de l'esperança, era l'hivern de la desesperació ".
(Història de dues Ciutats. Charles Dickens)


Sembla mentida que aquest bloc comencés sent, gairebé exclusivament, un receptari de postres, amb el temps que portava sense publicar alguna cosa dolça. Definitivament alguna cosa està canviant en els meus gustos culinaris i gustatius, ja que encara que no deixo de preparar postres cada vegada em tempten més les receptes salades. Em queden tantes coses per aprendre!

Per posar una mica de remei i compensar l'equilibri de receptes, us porto un bundt cake de torró de crema cremada que està d'escàndol. En realitat, podeu preparar-lo amb qualsevol barra de torró d'aquestes que queden amagades al rebost, perquè qualsevol gust us val. Jo l´he fet amb torró de crema cremada perquè, com és un dels nostres favorits, sempre en comprem més del que després ens acabem durant les festes nadalenques. Per això vénen bé les receptes d'aprofitament, tot i que per experiència sé que no sempre resulten brillants en aquest cas el resultat és d'escàndol: una massa de pa de pessic humida, densa i esponjosa alhora. Deliciosa!

Si no teniu un bundt, ja sabeu aquests motlles de parets altes amb forma de corona, un tub central buit per on passa l'aire calent durant l'enfornat i arestes molt marcades que permeten obtenir un pa de pessic amb un preciós dibuix, és igual. Podeu enfornar aquest pa de pessic en un motlle "normal", us quedarà llis però el gust serà igual de bo.

BUNDT CAKE DE TORRÓ DE CREMA CREMADA

Ingredients:

- 125 g de mantega a temperatura ambient
- 250 g de torró de crema cremada
- 160 g de sucre
- 5 ous M
- 300 g de farina de rebosteria
- 1 sobre de llevat de rebosteria
- 1/2 culleradeta de sal
- 250 g de nata líquida

Preparació:

Comencem preescalfant el forn a 180ºC. Greixem molt bé el motlle de bundt cake (insistint bé a les cantonades) i el reservem. Sedassem junts la farina, la sal, el llevat i el bicarbonat. Triturem el torró. Batem la mantega amb el sucre fins que quedi una crema esponjosa i blanquinosa. Afegim el torró i continuem batent fins que la barreja arribi a la consistència d'una crema. Afegim els ous un a un, batent bé després d'afegir cada un. Incorporem la farina alternant-la amb la nata, començant i acabant per la farina.

Aboquem la massa al motlle reservat, deixant que es reparteixi bé i colpegem el motlle diverses vegades sobre el taulell perquè no quedin bombolles d'aire dins de la massa. Finalment, el coem uns 45 minuts o fins que punxant amb un escuradents aquest surti net. Traiem el motlle del forn i ho deixem reposar sobre una reixeta uns 15 minuts, després desmotllem, el deixem refredar completament i finalment, si volem, l´empolvorem de sucre mòlt abans de servir.

Merluza en salsa verde

$
0
0
"Una vez más, sigo sin entender porqué hay gente que quiere que todo suene tal y como ellos lo imaginan. La vida es demasiado corta para ser tan aburridamente predecible. El aburrido es usted, caballero”
(Cosas que los nietos deberían saber. Mark Oliver Everett)

Blog Dit i Fet

Para mis hijos soy totalmente predecible: los martes toca pescado y eso hace que, ya desde que se levantan, me miren con cara de "no me gustará la comida", que os aseguro es totalmente distinta a la de "yujuuuu adoro lo que has preparado para hoy". Da igual que les explique que la dieta tiene que ser variada y que tenemos la suerte de vivir en una isla donde el pescado prácticamente llega a nuestro plato directamente del mar...a ellos no les gusta y me boicotean cada semana la comida de los martes con sus caras de mosqueo...

En realidad me da igual, para mí es un gustazo tremendo ir al mercado los martes por la mañana, con los puestos llenos a rebosar de pescado. Me gustan sobre todo las variedades de temporada de la isla, pues son más sabrosas. Y como el mercado es pequeñito y los de aquí nos conocemos todos, tengo la suerte de que puedo pedir que me lo preparen como yo quiero.

Hoy me he llevado una merluza entera, no era muy grande pero para mis pequeños refunfuñadores habrá más que suficiente. Lo hago siempre así pues me sale más a cuenta y puedo guardar la cabeza para hacer caldo. Creo que, sopesando las posibilidades de éxito, hoy saldré ganando pues la merluza en salsa verde es muy sabrosa y, super importante, solo tiene una espina central fácilmente retirable... :)

MERLUZA EN SALSA VERDE

Ingredientes para 4 personas:

- 4 rodajas de merluza,
- 4 dientes de ajo
- 1/2 vaso de vino blanco
- 1 vaso de caldo de pescado
- 1 cucharada de harina
- Aceite de oliva
- Sal
- 1 manojo de perejil picado (las hojas)
- Un buen puñado de almejas

Preparación:

Unas dos horas antes de empezar el plato ponemos las almejas en agua con un buen puñado de sal, para que suelten impurezas. Pasado este tiempo, las enjuagamos y las ponemos en una cazuela con un poco de agua, tapamos y dejamos que se hagan hasta que se abran todas. Las escurrimos y reservamos el agua de la cocción.

Pelamos y picamos los dientes de ajo y los rehogamos con un poco de aceite en una cazuela baja y ancha, con cuidado de que no se quemen. Añadimos la cucharada de harina, removemos bien y rehogamos durante un par de minutos.

Vertemos el vino blanco, el caldo y ½ vaso del agua de cocer las almejas, removemos para que no se formen grumos con la harina y dejamos cocer durante diez minutos para que se trabe bien la salsa. Agregamos el perejil picado, removemos y añadimos las rodajas de merluza, previamente saladas. Tapamos la cazuela y dejamos cocer a fuego medio durante cinco minutos. Agregamos las almejas, dejamos hervir un poquito más y servimos.

_________________________________________________

"Un cop més, segueixo sense entendre per què hi ha gent que vol que tot soni tal com ells ho imaginen. La vida és massa curta per ser tan avorridament previsible. El avorrit és vostè, cavaller "(Coses que els néts haurien de saber. Mark Oliver Everett)

Per als meus fills sóc totalment predictible: els dimarts toca peix i això fa que, ja des que s'aixequen, em mirin amb cara de "no m'agradarà el menjar", que us asseguro que és totalment diferent de la de "viscaaaa, adoro el que has preparat per a avui ". És igual que els expliqui que la dieta ha de ser variada i que tenim la sort de viure en una illa on el peix pràcticament arriba al nostre plat directament del mar ... a ells no els agrada i em boicotegen cada setmana el menjar dels dimarts amb les seves cares de mosqueig ...

En realitat m'és igual, per a mi és un gran gust anar al mercat els dimarts al matí, amb els llocs plens a vessar de peix. M'agraden sobretot les varietats de temporada de l'illa, ja que són més saboroses. I com que el mercat és petit i els d'aquí ens coneixem tots, tinc la sort que puc demanar que m'ho preparin com jo vull.

Avui m'he portat un lluç sencera, no era molt gran però per als meus petits geniuts n´hi haurà més que suficient. Ho faig sempre així doncs em surt més a compte i puc guardar el cap per fer brou. Crec que, sospesant les possibilitats d'èxit, avui sortiré guanyant doncs el lluç en salsa verdaés molt saboró i, súper important, només té una espina central fàcilment retirable ... :)

LLUÇ AMB SALSA VERDA

Ingredients per a 4 persones:

- 4 rodanxes de lluç,
- 4 grans d'all
- 1/2 got de vi blanc
- 1 got de brou de peix
- 1 cullerada de farina
- Oli d'oliva
- Sal
- 1 manat de julivert picat (les fulles)
- Un bon grapat de cloïsses

Preparació:

Unes dues hores abans de començar el plat posem les cloïsses en aigua amb un bon grapat de sal, perquè deixin anar impureses. Passat aquest temps, les esbaldim i les posem en una cassola amb una mica d'aigua, tapem i deixem que es facin fins que s'obrin totes. Les escorrem i reservem l'aigua de la cocció.

Pelem i piquem els dents d'all i els ofeguem amb una mica d'oli en una cassola baixa i ampla, amb cura que no es cremin. Afegim la cullerada de farina, remenem bé i ofeguem durant un parell de minuts.

Aboquem el vi blanc, el brou i ½ got de l'aigua de coure les cloïsses, remenem perquè no es formin grumolls amb la farina i deixem coure durant deu minuts perquè es faci bé la salsa. Afegim el julivert picat, remenem i afegim les rodanxes de lluç, prèviament salades. Tapem la cassola i deixem coure a foc mitjà durant cinc minuts. Afegim les cloïsses, deixem bullir una miqueta més i servim.

Bounty Cake o Pastel de coco y chocolate

$
0
0
“Es casi imposible corresponder a todas las personas que nos ayudan a lo largo de la vida. Quizá sea más sencillo rendirse ante el milagroso alcance de la generosidad humana y seguir diciendo gracias, eterna y sinceramente, mientras nos alcance la voz”.
(Comer, rezar, amar. Elizabeth Gilbert)

Blog Dit i Fet

De niña pensaba que mi madre no era como las demás madres, porque nunca nos dejó comer a mis hermanas y a mí ninguno de los pastelitos que estaban de moda en esa época (pantera rosa o tigretón) ni tampoco tomar ningún refresco azucarado o chucherías, todo eso estaba totalmente vetado en casa. Eso hacía que me sintiera diferente y a veces, porque era muy golosa, incluso un poco "desgraciada".

Ahora me río de mi infantil frustración y agradezco mucho a mi madre que se preocupara de que tomáramos cosas saludables y poco apetecibles para unas niñas, creo que eso me ha ayudado mucho en mi vida adulta y también para educar a mis propios hijos (gracias mamá). De hecho, nunca me he pedido ningún refresco azucarado cuando he ido a un bar. Contemplo casi con repugnancia esa azucarada y espesa capa rosada que cubre los pastelitos en cuestión y no sé como en una época de mi vida pude desear con tantas ganas probarlos.

Os cuento todo esto, porque la receta de hoy me ha reconciliado un poco con mi pasado. ¿Conocéis las barritas Bounty, de coco y chocolate? Confieso que no las he probado nunca, pero cuando me encontré con la receta del Bounty Cake y vi los ingredientes que llevaba (adooooro el merengue) pensé que no podía dejar de hacerla. Lo cierto es que no me equivoqué, es una tarta deliciosa... y creo que me costará resistirme a comprar estas chocolatinas si me las encuentro en el supermercado :P

BOUNTY CAKE

Ingredientes:

- 9 claras de huevo
- 1 pizca de sal
- 300 g de azúcar en polvo
- 210 g coco rallado
- 11 yemas de huevo
- 120 g de azúcar en polvo
- 300 g de chocolate negro, finamente picado
- 60 ml de leche
- 300 g de mantequilla sin sal a temperatura ambiente

Preparación:

Para hacer el merengue, precalentamos el horno a 180°C. Engrasamos una bandeja de horno y la forramos con papel de horno.

Con una batidora eléctrica, batimos las claras de huevo a punto de nieve con la pizca de sal. Añadimos poco a poco el azúcar y batimos hasta conseguir un punto de nieve brillante. Usando una espátula, realizando movimientos envolventes con cuidado para que las claras no se bajen, añadimos el coco poco a poco, y luego vertemos la mezcla en el molde que tenemos preparado.

Reducimos la temperatura del horno a 150°C y horneamos durante 20-30 minutos o hasta que el merengue quede seco y ligeramente dorado (el tiempo de cocción es aproximado y depende de cada horno, por eso hay que ir vigilando la cocción, si es necesario podemos bajar la temperatura a  130°C para evitar que la masa se dore excesivamente). Retiramos el merengue del horno y los dejamos enfriar completamente.  Cuando esté frío lo cortamos en tres partes iguales.

Mientras tanto, hacemos la crema de chocolate. Ponemos las yemas de huevo y el azúcar en un cazo al baño María, a fuego lento y removiendo siempre, hasta conseguir una crema espesa. Añadimos el chocolate y la leche, y removemos hasta que se derrita el chocolate. Retiramos del fuego y dejamos enfriar por completo. Batimos la mantequilla con una batidora eléctrica hasta que quede esponjosa y añadimos la crema de chocolate fría.

Para montar el pastel, ponemos una capa de merengue sobre la bandeja donde vayamos a servirlo, la cubrimos con crema de chocolate y repetimos la operación hasta terminar con una capa de crema de chocolate. Con la crema de chocolate restante cubrimos los laterales del pastel. Refrigeramos un mínimo de 3 horas, mejor si es toda la noche, espolvoreamos con coco rallado y servimos.

____________________________________________

És gairebé impossible correspondre a totes les persones que ens ajuden al llarg de la vida. Potser sigui més senzill rendir-se davant el miraculós abast de la generositat humana i seguir dient gràcies, eterna i sincerament, mentre ens abast la veu ".
(Menjar, resar, estimar. Elizabeth Gilbert)

De nena pensava que la meva mare no era com les altres mares, perquè mai ens va deixar menjar a les meves germanes i mi cap dels pastissets que estaven de moda en aquella època (pantera rosa o Tigretón) ni tampoc prendre cap refresc ensucrat, que estaven totalment vetats a casa. Això feia que em sentís diferent i de vegades, perquè era molt llaminera, fins i tot un poc "desgraciada".

Ara em tronxo de la meva infantil frustració i agraeixo molt a la meva mare que es preocupés de que prenguéssim coses saludables i poc desitjables per a unes nenes, crec que això m'ha ajudat molt en la meva vida adulta i també per educar els meus propis fills (gràcies mamà) . De fet, mai m'he demanat cap refresc ensucrat quan he anat a un bar. Contemplo gairebé amb repugnància aquesta ensucrada i espessa capa rosada que cobreix els pastissets en qüestió i no sé com en una època de la meva vida vaig poder desitjar amb tantes ganes provar-los.

Us explico tot això, perquè la recepta d'avui m'ha reconciliat una mica amb el meu passat. Coneixeu les barretes Bounty, de coco i xocolata? Confesso que no les he provat mai, però quan em vaig trobar amb la recepta del Bounty Cake i vaig veure els ingredients que portava (adooooro la merenga) vaig pensar que no podia deixar de fer-la. La veritat és que no em vaig equivocar, és un pastís deliciós ... crec que em costarà resistir-me a comprar aquestes xocolatines si me les trobo al supermercat: P

BOUNTY CAKE

Ingredients:

- 9 clares d'ou
- 1 mica de sal
- 300 g de sucre en pols
- 210 g coco ratllat
- 11 rovells d'ou
- 120 g de sucre en pols
- 300 g de xocolata negra, finament picada
- 60 ml de llet
- 300 g de mantega sense sal a temperatura ambient

Preparació:

Per fer la merenga, escalfem el forn a 180°C. Greixem una safata de forn i la folrem amb paper de forn.

Amb una batedora elèctrica, batem les clares d'ou a punt de neu amb la mica de sal. Afegim a poc a poc el sucre i batem fins a aconseguir un punt de neu brillant. Usant una espàtula, fent moviments envoltants amb cura perquè les clares no es baixin, afegim el coco poc a poc, i després aboquem la barreja al motlle que tenim preparat.

Reduïm la temperatura del forn a 150 ° C i posem al forn durant 20-30 minuts o fins que la merenga quedi seca i lleugerament daurada (el temps de cocció és aproximat i depèn de cada forn, per això cal anar vigilant la cocció, si és necessari podem baixar la temperatura a 130 ° C per evitar que la massa es dauri excessivament). Retirem la merenga del forn i la deixem refredar completament. Quan estigui freda la tallem en tres parts iguals.

Mentrestant, fem la crema de xocolata. Posem els rovells d'ou i el sucre en un cassó al bany Maria, a foc lent i remenant sempre, fins aconseguir una crema espessa. Afegim la xocolata i la llet, i remenem fins que es fongui la xocolata. Retirem del foc i deixem refredar completament. Batem la mantega amb una batedora elèctrica fins que quedi esponjosa i afegim la crema de xocolata freda., amb una llengua.

Per muntar el pastís, posem una capa de merenga sobre la safata on anem a servir el pastís, la cobrim amb crema de xocolata i repetim l'operació fins a acabar amb una capa de crema de xocolata. Amb la crema de xocolata restant cobrim els laterals del pastís. Refrigerem un mínim de 3 hores, millor si és tota la nit, empolvorem amb coco ratllat i servim.

Crema de habas secas peladas con fideos o Fava pelada | Receta ibicenca

$
0
0
“Hacía poco me había quedado levantado hasta tarde viendo Ciudadano Kane con mi madre, y estaba obsesionado con la idea de que una persona pudiera fijarse en una fascinante desconocida que pasaba y recordarla el resto de su vida. Algún día yo también sería como el anciano de la película y me recostaría con la mirada perdida en la silla, diciendo: “¿Saben? Eso fue hace sesenta años, y nunca volví a ver a esa pelirroja. Pero les aseguro que desde entonces no ha pasado ni un mes en que no haya pensado en ella” 
(El jilguero. Donna Tartt)

BlogDit i Fet

Admiro a las personas que recuerdan las recetas y no necesitan mirar apuntes para saber cómo se hace un plato y qué cantidad lleva de cada ingrediente. Esta es la primera vez que preparo esta receta ibicenca de "fava pelada" o crema de habas secas peladas con fideos y ha sido gracias a los recuerdos de mi madre y mi abuela, que me han explicado cómo la hacía mi bisabuela, una excelente cocinera. Ahora me arrepiento mucho de no haberme sentado con ella cuando era el momento, para que me explicara todos esos platos tradicionales que ella tan bien almacenaba en su memoria. Algunos sí tuve la suerte de aprenderlos in situ, como la salsa de Navidad o los gaspatxos. Mientras los iba cocinando me los explicaba y yo (por supuesto) tomaba nota de todo.

Blog Dit i Fet

La memoria es curiosa, selectiva e imprecisa. La mía cada día más. Ojalá hubiera anotado la receta cuando era el momento...pero ¡quién me iba a decir a mí que me acabaría aficionando tanto a cocinar! Eso sí, soy incapaz de llevar el recetario en mi cabeza, tengo que apuntar medidas e ingredientes, no me fío para nada de mí misma...Por eso me cuesta tanto pillar el punto a las recetas tradicionales como esta, en la que las medidas van "a ojo" y se necesita práctica para conseguir que salgan redondas... aunque, después de varios ensayos, creo que finalmente he conseguido acercarme bastante al plato que recuerdo  ;)

Blog Dit i Fet

CREMA DE HABAS SECAS PELADAS CON FIDEOS 

Ingredientes:

- 200 g de habas secas sin piel
- Panceta troceada
- Magro de cerdo troceado
- Costillas de cerdo troceadas
- 50 g de fideos número 2
- 25 g de sobrasada
- 1 cebolla
- 2 tomates de ramillete
- 3 dientes de ajo
- Un manojo de hierbabuena
- Aceite, sal y pimentón`
- Azafrán
- Agua

Preparación:

La víspera anterior, ponemos en remojo las habas secas peladas. Al día siguiente, las escurrimos y las reservamos. Pelamos la cebolla, los ajos y los tomates. Lo picamos todo menudo. Cortamos la sobrasada en trocitos pequeños.

Calentamos un poco de aceite en una cazuela honda y rehogamos la panceta, el magro de cerdo y las costillas, hasta que esté todo bien dorado. Lo retiramos todo a un plato y, en el mismo aceite, sofreímos la cebolla. Cuando esté blanda, añadimos los ajos y el tomate y lo seguimos rehogando hasta que quede una salsa. Incorporamos las carnes que habíamos retirado y cubrimos con agua. Cuando hierva incorporamos las habas.

Dejamos cocer a fuego lento hasta que el caldo espese un poco, si es necesario añadimos más agua. lo normal es que las habas se deshagan y se forme una crema. Mejor si no es demasiado espesa porque en ella tendremos que cocer los fidos y ya espesará. Salamos. Veinte minutos antes de servirla, echamos los fideos, la sobrasada y la hierba buena picada y lo dejamos hervir hasta que los fideos estén hechos. Servir muy caliente.

______________________________________

"Feia poc m'havia quedat aixecat fins tard veient Ciutadà Kane amb la meva mare, i estava obsessionat amb la idea que una persona pogués fixar-se en una fascinant desconeguda que passava i recordar-la la resta de la seva vida. Algun dia jo també seria com l'ancià de la pel·lícula i em recostaría amb la mirada perduda en la cadira, dient: "Saben? Això va ser fa seixanta anys, i mai vaig tornar a veure a aquesta pèl-roja. Però els asseguro que des d'aleshores no ha passat ni un mes en què no hi hagi pensat en ella "
(La cadernera. Donna Tartt)

Admiro a les persones que recorden les receptes i no necessiten mirar anotacions per saber com es fa un plat i quina quantitat porta de cada ingredient. Aquesta és la primera vegada que preparo aquesta recepta eivissenca de fava pelada o crema de faves seques amb fideus i ha estat gràcies als records de la meva mare i la meva àvia, que m'han explicat com la feia la meva besàvia, una cuinera extraordinària. Ara em penedeixo molt de no haver-me assegut amb ella quan era el moment, perquè m'expliqués tots aquests plats tradicionals que ella tan bé emmagatzemava en la seva memòria. Alguns sí vaig tenir la sort d'aprendre'ls in situ, com la salsa de Nadal o els gaspatxos. Mentre els anava cuinant me'ls explicava i jo (és clar) prenia nota de tot.

La memòria és curiosa, selectiva i imprecisa. La meva cada dia més. Tant de bo hagués anotat la recepta quan era el moment...però qui m'anava a dir a mi que m'acabaria aficionant tant a cuinar! Això sí, sóc incapaç de portar el receptari en el meu cap, jo haig d'apuntar mesures i ingredients, no em fio per res de mi mateixa...Per això em costa tant trobar el punt a les receptes tradicionals com aquesta, en la qual les mesures van "a ull" i es necessita pràctica per aconseguir que surtin rodones... encara que després de diversos assajos crec finalment que he aconseguit apropar-me bastant al plat que recordo ;)

FAVA PELADA

Ingredients:

-200 g de faves seques sense pell
-50 g de fideus número 2
-25 g de sobrassada
-1 ceba
-2 tomàquets de ramellet
-3 dents d'all
-un manat petit d´herbassana
-oli, sal, pebre i pebre vermell
-safrà
-aigua

Preparació:

La nit anterior, posem en remull les faves pelades. Al dia següent, les escorrem i les reservem. Pelem la ceba, els alls i els tomàquets. Els piquem tots ben menuts. Tallem la sobrassada a bocinets petits.

Escalfem una mica d'oli a una cassola fonda i ofeguem la cansalada, el magre de porc i les costelles, fins que estigui tot ben daurat. Ho retirem tot a un plat i, en el mateix oli, sofregim la ceba. Quan estigui tova, afegim els alls i el tomàquet i seguim ofegant fins que quedi una salsa. Incorporem les carns que havíem retirat i cobrim amb aigua. Quan bulli incorporem les faves.

Deixem coure a foc lent fins que el brou espesseixi una mica, si és necessari afegim més aigua. El normal es que les faves es desfacin i es formi una crema. Salem. Vint minuts abans de servir el plat, afegim els fideus, la sobrassada i l´herbassana picada. Deixem bullir fins que els fideus estiguin fets. Servir molt calent.

Buñuelos de kale y gorgonzola

$
0
0
"Veinte minutos más tarde Alan Keller vio a Indiana cruzar la calle con el pelo recogido en una cola, bata y zuecos, y el golpe de emoción lo dejó clavado en la silla. Le pareció mucho más hermosa de lo que recordaba, sonrosada, luminosa, un soplo prematuro de la primavera." 
(Ripper. Isabel Allende)


Sí, sí, estamos ya en primavera pero el tiempo todavía no acompaña del todo. Hoy hace calor y salimos de casa sin chaqueta y mañana igual tendremos que volver a ponernos botas y sacar los paraguas. A mí me fastidia porque este baile de temperaturas me obliga a tener a mano ropa de toda clase, y cuando me visto por la mañana no se si estaré escogiendo las prendas adecuadas. Menos mal que con la comida es más fácil acertar, y aunque es cierto que hay platos que son más invernales y otros son para el verano, no pasa nada si nos tomamos un helado en invierno o preparamos un plato de cuchara para la estación calurosa. Si está rico, nadie protestará.

Un ingrediente que me gusta mucho, que hasta hace relativamente poco desconocía y que ahora ha pasado a formar parte de mi despensa es el kale, una clase de col rizada que descubrí visitando blogs extranjeros y al que se atribuyen un gran número de propiedades, como un alto contenido en vitamina C y también en proteínas, calcio, hierro, magnesio, potasio y zinc, además de poquísimas calorías. Total que por todo ello está dentro de la categoría de "superalimentos" (me encanta esta denominación). Seguro que habéis visto alguna receta de batido verde para el desayuno que lo incluye. Yo lo he probado y realmente está muy bueno, aunque mis hijos me dijeran (arrugando la nariz) que no entendían cómo podía tomarme "eso" a primera hora de la mañana...

Hay infinitas formas de prepararlo, crudo o cocido, y os aseguro que de cualquiera de ellas está riquísimo. Hoy os propongo usarlo para hacer en unos sabrosos buñuelos con gorgonzola. Este queso tiene un sabor muy intenso y combina perfectamente con este vegetal. Como todos los fritos, os aconsejo servirlos calientes, justo después de freírlos...ya veréis como os gustarán tanto que los haréis en cualquier estación del año :)

Por cierto, si os interesa ver el paso a paso de esta receta podéis encontrarlo en el instagram de Recetags. La presentación es de lo más original!




Buñuelos de kale y gorgonzola

Ingredientes:

- 80 g de kale (sin los tallos gruesos)
- 25 g cebolla
- 1 diente de ajo
- 30 g aceite de oliva
- 2 huevos
- 100 g de harina
- 1 cdita levadura química
- 1 pellizco pimienta molida
- 1/2 cdita sal
- 100 g leche
- 100 g queso gorgonzola
- Aceite para freír

Preparación:

Picamos el kale, el ajo y la cebolla. En un sartén, sofreímos la cebolla y el ajo en aceite. Cuando estén dorados, añadimos el kale y rehogamos todo junto. Reservamos en un bol. Batimos los huevos con la leche, la harina, la levadura, la sal, la pimienta y el gorgonzola. Vertemos sobre el kale reservado y removemos.

Calentamos aceite y, cuando esté caliente, vamos echando cucharadas de la mezcla. Doramos por ambos lados. A medida que vayamos sacando los buñuelos, los ponemos sobre un plato cubierto de papel de cocina, para que escurra el aceite sobrante. Servimos inmediatamente, mientras estén calientes.

_______________________________________

"Vint minuts més tard Alan Keller va veure a Indiana creuar el carrer amb el pèl recollit en una cua, bata i esclops, i el cop d'emoció ho va deixar clavat en la cadira. Li va semblar molt més bella del que recordava, sonrosada, lluminosa, un bufo prematur de la primavera."
(Ripper. Isabel Allèn)


Sí, sí, estem ja a la primavera però el temps encara no acompanya del tot. Avui fa calor i sortim de casa sense jaqueta i demà igual haurem de tornar a posar-nos botes i treure els paraigües. A mi em fastigueja perquè aquest ball de temperatures m'obliga a tenir a mà roba de tota classe, i quan em vesteixo al matí no se si estaré escollint les peces adequades. Encara sort que amb el menjar és més fàcil encertar, i encara que és cert que hi ha plats que són més d´hivern i uns altres són per a l'estiu, no passa res si ens prenem un gelat a l'hivern o preparem un plat de cullera per a l'estació calorosa. Si està bo, ningú protestarà.

Un ingredient que m'agrada molt, que fins a fa relativament poc desconeixia i que ara ha passat a formar part del meu rebost és el kale, una classe de col arrissada que vaig descobrir visitant blogs estrangers i al que s'atribueixen un gran nombre de propietats, com un alt contingut en vitamina C i també en proteïnes, calci, ferro, magnesi, potassi i zinc, a més de poquísimas calories. Total que per tot això està dins de la categoria de "superaliments" (m'encanta aquesta denominació). Segur que heu vist alguna recepta de batut verd per al desdejuni que l´inclou. Jo l´he provat i realment està molt bo, encara que els meus fills em diguessin (arrugant el nas) que no entenien com podia prendre'm "això" a primera hora del matí...

Hi ha infinites formes de cuinar-lo, cru o bullit, i us asseguro que de qualsevol d'elles està riquíssim. Avui us proposo usar-ho per fer en uns saborosos bunyols amb gorgonzola. Aquest formatge té un sabor molt intens i combina perfectament amb aquest vegetal. Com tots els fregits, us aconsello servir-los calents, just després de fregir-los...ja veureu com us agradaran tant que els fareu en qualsevol estació de l'any :)

Per cert, si voleu vora el pas a pas d´aquesta recepta el podeu trobar a l´instagram de Recetags. La presentació és molt original!

Bunyols de kale i gorgonzola

Ingredients:

- 80 g de kale (sense les tiges gruixudes)
- 25 g de ceba
- 1 dent d'all
- 30 g d´oli d'oliva
- 2 ous
- 100 g de farina
- 1 culleradeta de llevat químic
- 1 pessic de pebre mòlt
- 1/2 culleradeta de sal
- 100 g de llet
- 100 g de formatge gorgonzola
- Oli per fregir

Preparació:

Piquem el kale, l'all i la ceba. En un paella, sofregim la ceba i l'all en oli. Quan estiguin daurats, afegim el kale i ho rehoguem tot junt. Reservem en un bol. Batem els ous amb la llet, la farina, el llevat, la sal, el pebre i el gorgonzola. Aboquem sobre el kale reservat i removem.

Escalfem oli i, quan estigui calent, anem tirant cullerades de la mescla. Daurem per tots dos costats. A mesura que anem traient els bunyols, els posem sobre un plat cobert de paper de cuina, perquè escorri l'oli sobrant. Servim immediatament, mentre siguen calents.

Tarta a los tres chocolates con crujiente de almendras

$
0
0
-¿Por qué yo? -le preguntó Claire semanas mas tarde.
-¿Y por qué cualquier otra mujer? ¿Por qué las personas se juntan con otras personas?
Deseo, compañía, costumbre, azar. Todas esas respuestas se deslizaron por la mente de Claire, pero no respondió.
(La maestra de piano. Janice Y.K. Lee)

Blog Dit i Fet

Desde hace muchos años (pero muchos) soy la encargada de preparar el postre para la comida de los domingos. No hace falta que sea una fecha especial para celebrar que nos juntamos todos a comer, cualquier excusa es buena. Somos (como bromea mi padre) una auténtica familia mediterránea, es decir: numerosa, ruidosa, expresiva y muy unida. ¿Hay algo mejor que reunirse alrededor de una mesa llena de comida? Creo que no, y por eso las reuniones familiares de los domingos en casa de mis padres son una verdadera fiesta.

Mi tarea no es sencilla, pues después de tantos fines de semana llevando un postre diferente, me tengo que estrujar los sesos para encontrar un dulce que esté a la altura de las circunstancias. Si alguna vez no acierto tanto sé que todo el mundo estará dispuesto a darme generosamente su opinión sobre los fallos que he cometido, sobre si estaba mejor mi elección de la semana anterior o sobre qué cambios puedo introducir la próxima vez que repita esa receta para que me salga redonda. Opinar, opinan todos, hasta mis sobrino de 4 años que como es un goloso, es uno de mis más fieles fans, sobre todo si he usado su ingrediente preferido: el chocolate. Me parto de risa cuando me da su aprobado con la boca llena de tarta o arruga la nariz y me dice qué es lo que no le ha gustado.

Con lo que os he contado, si os digo que esta Tarta a los tres chocolates con crujiente de almendra consiguió el unánime aplauso de todos es porque vale la pena hacerla. Eso sí, preparadla el día anterior, el enfriado es la clave para que cuaje bien y no se desmorone al sacarla del molde. Así que ya lo sabéis, celebrad de cualquier acontecimiento, por pequeño que sea :))

Blog Dit i Fet

TARTA A LOS TRES CHOCOLATES CON CRUJIENTE DE ALMENDRAS

Ingredientes:

- 80 g de galletas (tipo digestive)
- 20 g de mantequilla a temperatura ambiente
- 690 g de nata
- 690 g de leche entera
- 3 sobres de cuajada en polvo
- 200 g de chocolate blanco en trozos pequeños
- 50 g de crocanti de almendra
- 200 g de chocolate con leche en trozos pequeños
- 200 g de chocolate fondant (mínimo 50% de cacao) en trozos pequeños
- 50 g de bolitas de chocolate en tres sabores

Preparación en Thermomix:

Ponemos en el vaso las galletas y trituramos 5 seg/vel 5. Bajamos las galletas hacia el fondo del vaso con ayuda de la espátula. Añadimos la mantequilla y mezclamos 1 min/50º/vel 3. Vertemos la mezcla en un molde desmontable de 20 cm de diámetro. La extendemos y la presionamos para que quede compacta. Reservamos y lavamos el vaso. Ponemos en el vaso la nata, la leche y la cuajada. Programamos 5 min/90º/vel 4. Retiramos a una jarra o bol grande.

Ponemos en el vaso 100 g de chocolate blanco y 230 g de la mezcla de reservada y programamos 4 min/90º/vel 3. Vertemos la mezcla en el molde, sobre una cuchara para que al caer no rompa la capa de galletas. Espolvoreamos la superficie  con 1 cucharada de crocanti de almendras (10 g) y reservamos en el congelador 10 minutos.

Repetimos esta misma operación para ir haciendo capas. La segunda se hace igual usando 100 g de chocolate con leche. La tercera usando 100 g de chocolate fondant. Después volvemos a repetir de nuevo para hacer otra capa de chocolate blanco, chocolate con leche y chocolate fondant. Y entre ellas siempre espolvoreamos 10 g de crocanti de almendras y guardamos 10 minutos en el congelador.

Cuando hayamos terminado con todas las capas, dejamos reposar en la nevera un mínimo de 4 horas, mejor si es toda la noche. Desmoldamos, decoramos con las bolitas de chocolate y servimos.


___________________________________

-Per Què jo? -li va preguntar Clara setmanes més tard.
-I Per què qualsevol altra dona? Per què les persones s'ajunten amb altres persones?
Desig, companyia, costum, atzar. Totes aquestes respostes van lliscar per la ment de Claire, però no va respondre.
(La mestra de piano. Janice Y.K. Lee)


Des de fa molts anys (però molts) sóc l'encarregada de preparar les postres per al dinar dels diumenges. No cal que sigui una data especial per celebrar que ens ajuntem tots a dinar, qualsevol excusa és bona. Som (com fa broma el meu pare) una autèntica família mediterrània, és a dir: nombrosa, sorollosa, expressiva i molt unida. Hi ha res millor que reunir-se al voltant d'una taula plena de menjar? Crec que no, i per això les reunions familiars dels diumenges a casa dels meus pares són una veritable festa.

La meva tasca no és senzilla, ja que després de tants caps de setmana portant unes postres diferent, m'he de rebregar el cap per trobar un dolç que estigui a l'altura de les circumstàncies. Si alguna vegada no encert tant sé que tothom estarà disposat a donar-me generosament la seva opinió sobre les errades que he comès, sobre si estava millor la meva elecció de la setmana anterior o sobre quins canvis puc introduir la propera vegada que repeteixi aquesta recepta perquè em surti rodona. Opinar, opinen tots, fins els meus nebot de 4 anys que és un dels meus més fidels fans, sobretot si he fet servir el seu ingredient preferit: la xocolata. Em faig un tip de riure quan em dóna el seu aprovat amb la boca plena de pastís o arruga el nas i em diu què és el que no li ha agradat.

Amb el que us he explicat, si us dic que aquesta Pastís a les tres xocolates amb cruixent d'ametlla aconseguir l'unànime aplaudiment de tots és perquè val la pena fer-la. Això sí, preparadla el dia anterior, el refredat és la clau perquè qualli bé i no s'ensorri en treure-la del motlle. Així que ja ho sabeu: celebreu i gaudiu de qualsevol esdeveniment, per petit que sigui :))

PASTÍS A LES TRES XOCOLATES AMB CRUIXENT D'AMETLLES

Ingredients:

- 80 g de galetes (tipus digestive)
- 20 g de mantega a temperatura ambient
- 690 g de nata
- 690 g de llet sencera
- 3 sobres de quallada en pols
- 200 g de xocolata blanca en trossos petits
- 50 g de crocant d'ametlla
- 200 g de xocolata amb llet en trossos petits
- 200 g de xocolata fondant (mínim 50% de cacau) en trossos petits
- 50 g de boletes de xocolata en tres sabors

Preparació en Thermomix:

Posem al vas les galetes i triturem 5 seg/vel 5. Baixem les galetes cap al fons del vas amb ajuda de l'espàtula. Afegim la mantega i barregem 1 min/50º/vel 3. Aboquem la barreja en un motlle desmuntable de 20 cm de diàmetre. L´estenem i la pressionem perquè quedi compacta. Reservem i rentem el got. Posem al vas la nata, la llet i la quallada. Programem 5 minuts / 90º / vel 4. Retirem a una gerra o bol gran.

Posem al vas 100 g de xocolata blanca i 230 g de la mescla de reservada i programem 4 min/90º/vel 3. Aboquem la barreja en el motlle, sobre una cullera perquè en caure no trenqui la capa de galetes. Empolvorem la superfície amb 1 cullerada de crocant d'ametlles (10 g) i reservem al congelador 10 minuts.

Repetim aquesta mateixa operació per anar fent capes. La segona es fa igual usant 100 g de xocolata amb llet. La tercera usant 100 g de xocolata fondant. Després tornem a repetir de nou per fer una altra capa de xocolata blanca, una altra de xocolata amb llet i una altra de xocolata fondant. I entre elles sempre empolvorem 10 g de crocant d'ametlles i guardem 10 minuts al congelador.

Quan haguem acabat amb totes les capes, deixem reposar a la nevera un mínim de 4 hores, millor si és tota la nit. Desmotllem, decorem amb les boletes de xocolata i servim.

Viewing all 228 articles
Browse latest View live